Karakteres ízű fűszernövény a kiskertben: a lestyán

Karakteres ízű fűszernövény a kiskertben: a lestyán

Gyógyhatással bír.

A lecsihannak, levestökömnek, lóstyának is nevezett lestyánt (Levisticum officinale)  úgy is ismerjük mint ’Maggi fűszer’. Karakteres, fűszeres aromája némileg a zeller ízére emlékeztet.

A konyhában mindenekelőtt a friss leveleit használhatjuk. Apróra vágva ízesítik a salátákat, a zöldséges egytálételeket, az üde tavaszi leveseket, de a húsok, halak mellé adott szószokat is. Finom túrós krémet készíthetünk belőle, némi túró, tej, olívaolaj, újhagyma, fokhagyma és apróra vágott lestyán összekeverésével. Az aromás fűszer jól kombinálható kakukkfűvel, oregánóval, majoránnával is.

lestyan karakteres izu 02

Karakteres íze miatt csak kis mennyiségben adjuk az ételhez. A növénynek más részeit is felhasználhatjuk, így például a magját kenyér fűszerkeverékéhez, a fiatal hajtásokat pedig zöldségként blansírozhatjuk.

Illatában és ízében is nagyon hasonlít ahhoz a híres fűszerkeverékhez, amit Julius Maggi 1885-ben előállított. Érdekesség, hogy ez a ’Maggi fűszerkeverék’ valójában nem is tartalmaz lestyánt.

A lestyán nem pusztán fűszer, de gyógynövény is egyben. Pozitív hatása van a szervezetre, összetevői többek közt az emésztést serkentik, de az étvágyat is javítják, vizelethajtó hatással is bírnak.

lestyan karakteres izu 03

Az egész Európában elterjedt évelő növény akár 2 méter magasra is megnőhet, a talajban gyöktörzset fejleszt. Vastag szára van, sötétzöld szárnyalt levelei, nyáron hozza halványsárga ernyős virágait.

A hobbikertészek problémamentesen termeszthetik a kiskertben. Kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt és a félárnyékban is megél. Legalább 1 méteres távolságra ültessük más növényektől, mert különben elnyomja azokat. Általában egy erőteljes tő elegendő egy négytagú család számára.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?