A levendula segít a kerttervezésben, jól illik a modern stílushoz is

A levendula segít a kerttervezésben, jól illik a modern stílushoz is

Nyugtató szín.

A jól megtervezett kert nyugalmat és rendet közvetít. Úgy érezzük, hogy mindennek helye van, kellemes látvány a szemnek, jó érzés a lelkünknek egy ilyen kertben lenni. A levendula segíthet abban, hogy a kert szép, mutatós legyen.

Bár a levendula már évezredek óta kedvelt gyógy-, dísz- és fűszernövény, megjelenése mégis tökéletesen illik a modern kertekbe is. Játékosságot, ugyanakkor tisztaságot és rendet hoz a növények közé.

levendula kerttervezes modern 02
Camilla Nilsson

Számos modern kert túl szigorú, túl szabályos, gondosan megtervezett sorokkal, mintákkal. Ezekben a kertekben csak kevés növényből választhatunk, csak korlátozott számú azon elemek választéka, amelyek feldobhatják, kiegészíthetik a kertet. Örökzöld formafácskák, bokrok, talajtakarók, díszfüvek mellett kő, kavics, fémtárgyak tagolhatják, díszíthetik e kerteket. Nem illenek igazán ide a színes virágok, formák. A levendula azonban kivétel, elegáns, törékeny megjelenésével mégis sikerül némi illatot, színt csempésznie a modern, minimalista kertekbe.

levendula kerttervezes modern 03
Karen Roe

Ilyenkor is igaz ’a kevesebb több’ elve. Azaz ne keverjük túlságosan a fajtákat, ne akarjunk nagy kavalkádot létrehozni. A levendula szépen mutat a járdák, kerti ösvények egyik vagy mindkét oldalán. Jól néz ki, ha szimmetriára törekszünk. Akkor érvényesül legjobban a hatás, ha egy meghatározott területre és fajtára koncentráljuk az ültetést. Vannak olyan fajták, amelyek csak kb. 30 cm magasra nőnek (pl. ‘Thumbelina Leigh‘ vagy ‘Miss Muffet‘) és olyanok is, amelyek akár kétszer akkorák lesznek (pl. ‘Elisabeth‘ vagy ‘Gros Bleu‘).

levendula kerttervezes modern 04
Jim McDougall

Nem igaz, hogy a formákba rendezés kizárólag a nagy területű kertekben lehetséges. Kisebb kertekben, előkertekben is hasonlóan tervezhetünk. A geometriai formák, struktúrák ügyes elrendezésével elérhetjük azt, hogy a terület összességében nagyobbnak tűnjön. Ehhez hozzájárulhat a színek helyes megválasztása is.

A kis kertek különösen sokat profitálhatnak a kék árnyalataiból, ezek ugyanis megnyugtatóan hatnak és látványos mélységet adnak a térnek.

Bevezető kép: barockschloss

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR