Takarással védjük a növényeket.
Már bizsereg az ujjunk? Mennénk a kertbe? Jó hír, hogy márciusban már elvethetjük az első zöldségfajtákat a magaságyásba. Májustól pedig már akár szüretelhetünk is.
Elsőként a korai zöldségek kerülhetnek a megemelt veteménybe: a salátafélék, a retek, a brokkoli, a karalábé és az újhagyma. Szerencsés esetben, kedvező időjárás mellett májusban már szüretelhetünk is. A növényeket védhetjük gyapjútakaróval vagy légáteresztő fóliával a kártevők és a kemény fagyok, valamint a túl erős napsütés ellen. A védőréteg alatt kedvező mikroklíma, kellemes meleg alakul ki, amelyben a kibúvó magoncok és a palánták is jól érzik magukat. Ügyeljünk arra, hogy a növények később se takarják el egymás elől a fényt.
Később jöhetnek a nyári meleget kedvelő a fűszernövények, a paradicsom, a paprika, a cukkini, a cékla, a padlizsán, a póréhagyma, a káposzta, a sárgarépa – ezek augusztusig, szeptemberig a magaságyásban maradhatnak.
A nyár végén vethetjük az őszi zöldségeket, a spenótot, a madársalátát – ezeket még szeptemberig be tudjuk takarítani.