Mit főzzünk az immunerősítő homoktövisből? Például zselét!

Mit főzzünk az immunerősítő homoktövisből? Például zselét!

Az északi citrom.

A homoktövisnek puha gyümölcshúsú és fanyar, bársonyos, de erősen savanykás ízű termései vannak. Emiatt nyersen nem fogyasztják őket, azonban lekvár, zselé, szirup vagy püré készülhet a narancssárga bogyókból. Nagyon jól harmonizálnak sárgabarackkal, naranccsal és almával is. Készülhet belőle különleges kence, egzotikus smoothie vagy pikáns chutney, amelyet bárányhoz, vadhúsokhoz ajánlanak. Izgalmas étel a sütőtök leves némi homoktövislével gazdagítva. Müzlibe, joghurtba, gyümölcssalátába, süteménybe keverve is fogyaszthatjuk, hiszen rosttal gazdagítja azokat.

homoktovisbol mit fozzunk 02

A homoktövis kitűnő immunrendszererősítő és étvágygerjesztő. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ezért gyakran az ’észak citromjának’ nevezik. A gyümölcs tartalmaz A-vitamint, B12-vitamint, ásványi anyagokat, magnéziumot, kalciumot, másodlagos növényi anyagokat, flavonoidokat.

A kertben elegendő helyet követel magnak, terebélyesen nő, akár 5 m magasra és 4 méter szélesre. Legalább 2 nőivarú és egy hímivarú példányt kell ültetnünk, ha termésre vágyunk, ugyanis kétlaki, nem önbeporzó. Csak a nőivarú fácskák hoznak gyümölcsöt jó körülmények között, 2 évente.

Az ágak tövisesek, a bogyók fürtökben nőnek és gyorsan repedhetnek, ezért a szüret nehéz, de megéri a fáradtságot. A bogyókat le is rázhatjuk, de ne várjunk túl sokáig a szürettel, mert csökken a túlérett gyümölcsök vitamin- és savtartalma.

homoktovisbol mit fozzunk 03

Így készül a homoktöviszselé:

Hozzávalók:

• 500 ml homoktövislé
• 250 g zselésítő cukor (2:1)
• 1 bio zöldcitrom
• 2 evőkanál Cointreau (narancslikőr)

Elkészítés:

1. Keverjük el a homoktövislevet a zselésítő cukorral egy edényben. Forró víz alatt mossuk meg a zöldcitromot, majd töröljük szárazra. A héját reszeljük le, a levet nyomjuk ki, majd mindkettőt adjuk a homoktövisléhez.

2. Lefedve hagyjuk a keveréket 30 percig állni, amíg a cukor fel nem oldódik.

3. Ezt követően kevergetés közben főzzük fel, 5 percig hagyjuk főni.

4. Végül a narancslikőrt keverjük hozzá és forrón töltsük az üvegekbe az elkészült zselét.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR