A fűszerezésben a titok.
Vilics Gyöngyi fahéjas-gyömbéres-vaníliás répalekvárt főzött, mely remek kiegészítője lehet fánknak, palacsintának, grízes tésztának. A következőkben megtudhatjuk, hogyan készül ez a finom lekvár:
"Egy kicsit ügyködtem én is a hideg, téli napokra: sárgarépalekvárt készítettem. Nagyon finom! Nem lehet érezni rajta a répa ízt, az íze hasonlít a fahéjas narancshoz. 2 kg répából 14 kis üveg lett!
Így készült
2 kg sárgarépát felkarikázok és felteszem főni annyi vízbe, hogy épphogy ellepje.
Ha megfő, összeturmixolom. 1 narancs és 1 citrom levét belecsavarom. Ehhez adom még a következőket:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- 1 kk gyömbérpor
- 50 dkg kristálycukor
Mindet belekeverem és felteszem újra főni, amíg nem kezd sűrűsödni. Ez kb. 15 perc, közben folyamatosan keverem. Melegen üvegbe rakom, majd 2 percre fejre állítom a vákuum miatt. Utána 12 órára száraz dunsztba teszem kihűlni, és mehet a polcra."