Edzésterv a gerillaharcos palántákért

Edzésterv a gerillaharcos palántákért

A lakásban nevelt palántákat akkora sokk éri a kiültetéskor, hogy ha nem készítjük fel őket erre, talán túl sem élik!

Manapság sok kertész nevel a kertje számára növényt magról. Ez lehetővé teszi, hogy hobbikertészként számos olyan növényfajta közül válasszunk, amelyek a lakóhelyünkhöz közeli kertészetekben nem kaphatók. A növények magról való termesztése könnyű, feltéve, hogy betartunk néhány óvintézkedést. Az egyik ilyen óvintézkedés célja, hogy kellően megeddzük a palántákat azelőtt, mielőtt kiültetjük azokat a kertbe.

Sok-sok palánta

Miért kell edzeni a palántákat?

Amikor a növényeket magról neveljük a lakásban, ez gyakran szabályozott környezetben történik. A hőmérséklet nagyjából állandó, a fény sem olyan erős, mint a kinti teljes napfény, továbbá a fejlődő növényt olyan környezeti hatások sem igen zavarják, mint az eső vagy a szél.

Mindenféle

Mivel a lakásban nevelt növény még soha nem volt kitéve a zordabb külső környezetnek, nem épült ki olyan védekezőrendszere sem, amely segítene neki megbirkózni azzal. Olyan emberhez is hasonlíthatnánk, aki az egész telet a négy fal között töltötte. Az ilyen ember bőre könnyen leéghet a nyári napfényben, hiszen ez ellen semmilyen módon nem vált rezisztenssé.

A művelet, amellyel a palántákat ellenállóvá tehetjük, a palánták edzése. A palántaedzés egyszerű eljárás, amelynek eredményeként a növénykék jobban fognak növekedni és erősebbek lesznek, amikor kiültetjük azokat a kertbe.

A palánták edzésének lépései

A palánták edzésének lényege, hogy a cseperedő növénykéket fokozatosan szoktassuk hozzá a szabadban való élethez. Amikor a palánták már elég nagyok a kiültetéshez és a hőmérséklet is megfelelő ahhoz, tegyük a palántákat egy nyitott tetejű dobozba. A doboz nem feltétlenül szükséges, de mivel a növényeket az elkövetkező pár napban elég sokat fogjuk ide-oda költöztetni, a doboz megkönnyíti a növények hordozását.

Tegyük a dobozba tett növényeket a szabadban egy védett, lehetőleg árnyékos helyre. Hagyjuk ott a dobozt pár órára, majd hozzuk vissza a doboz a lakásba az este beállta előtt. Ismételjük ezt meg az elkövetkező napokban úgy, hogy a dobozt minden nap egy kicsit tovább hagyjuk a védett, árnyékos helyen.

Amikor a doboznyi palánta már az egész nappalt kinn tölti, kezdjük meg a doboz napos helyre hordását. Ismételjük meg az eljárást. Minden nap pár órára helyezzük át a dobozt az árnyékos helyről a napos helyre, naponta növelve ennek idejét mindaddig, amíg a doboz már a teljes nappalt a napos helyen tölti.

A szoktatás során a legjobb, ha a dobozt minden éjjelre behozzuk. Amikor elérkezünk oda, hogy a növények már a teljes nappalt kinn töltik, éjszakára is kinn tudjuk azokat hagyni. És ekkor már biztonságosan ki is ültethetjük a palántákat a kertbe.

A teljes fenti folyamat nem tart sokkal tovább egy hétnél. Ha rászánjuk tehát az időt, hogy a palántákat hozzászoktassuk a kinti körülményekhez, ezzel biztosíthatjuk, hogy a növények sokkal erőteljesebb fejlődésnek, növekedésnek induljanak a kertben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?