Ilyen a medvehagyma és a mérgező szomszédai

Ilyen a medvehagyma és a mérgező szomszédai

A medvehagyma keresett fűszernövény az egészségmániás gasztronómiában, de a levél alapján könnyű más, mérgező növényekkel összetéveszteni.

A medvehagyma (Allium ursinum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény, amelynek a tavaszi gyűjtése óriási divat lett hazánkban. Szerintem egy kicsit eltúloztuk a dolgot, mert ahol autók százai parkolnak, és emberek ezrei bóklásznak az erdőben, az nagyon távol áll a természet szeretetétől, és számomra nehezen magyarázható a kifinomult gasztronómia iránti rajongással. Nem tagadom, én is szedtem már, innen ismerem az engem taszító tájrombolást, de azóta csak fényképezem a szép növényt. Az “Allium” nemzetségnév már az ókorban is hagymát-fokhagymát jelentett, az “ursus” medvét, de hogy eszi-e a medve ezt a növényt, azt sokan feltételezik ugyan, de még nem bizonyították.

A levele alapján könnyű mérgező növénnyel összetéveszteni

A medvehagyma évelőként márciusban bújik elő a talajból, az akkor még kopasz gyertyános tölgyesek és bükkösök aljnövényzeteként. Ilyenkor gyűjtik a rajongók, de az igazi természetvédők szeretnék, ha nem tennék. Állítólag minden évben előfordulnak mérgezések, mert a kosárba a mérgező gyöngyvirág vagy az őszi kikerics leveléből is kerül. Ezek a növények virágzásban összetéveszthetetlenek, de kora tavasszal a leveleket nem olyan könnyű megkülönböztetni. Szerintem a legbiztosabb határozói bélyeg a medvehagyma megdörzsölt levelének fokhagyma illata. A gyanús másféle levél előtt azonban meg kell tisztítani a kezünket, nehogy a rajta maradt fokhagyma illat megtévesszen bennünket.

A magját szabad gyűjteni, de a hagymáját nem!

A medvehagyma bimbós virágzata buroklevelek alól feszíti ki magát, majd teljes virágzásban ernyőszerűen kiterül. A virágok hímnősek, a porzók és a bibe rövidebbek a lepelleveleknél. A termés háromrekeszű tok. Néhány szem érett magot nyugodtan hazavihetünk, bár nagy szerencse kell, hogy a kertünkben jól érezze magát. A föld alatti hagymákat viszont tilos kiásni és elvinni.

Legelő állatok is fogyasztják

Szerintem, ha a medve egyáltalán eszi a medvehagymát, akkor valószínűleg kiássa a hagymát, mert az táplálóbb számára, mint a zöldje. A legelő állatok a korai zölddel is boldogok, de a juhok és a tehenek teje is fokhagyma illatúvá válik, amitől legfeljebb egy fűszeres sajtkészítéshez lesz megfelelő, iható fokhagymára nem vágyunk.

medvehagyma es szomszedai 02
Medvehagyma gyűjthető levelei

medvehagyma es szomszedai 03
Medvehagyma bimbói a buroklevelekben

medvehagyma es szomszedai 04
Medvehagyma nyíló virágzata

medvehagyma es szomszedai 05
Medvehagyma ernyőszerű virágzata

medvehagyma es szomszedai 06
Medvehagyma virága

medvehagyma es szomszedai 07
Medvehagyma virágai vendégekkel

medvehagyma es szomszedai 08
Medvehagyma éredő termései

medvehagyma es szomszedai 09
Medvehagyma háromrekeszű toktermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR