A medvehagyma keresett fűszernövény az egészségmániás gasztronómiában, de a levél alapján könnyű más, mérgező növényekkel összetéveszteni.
A medvehagyma (Allium ursinum) a hagymafélék családjába tartozó évelő növény, amelynek a tavaszi gyűjtése óriási divat lett hazánkban. Szerintem egy kicsit eltúloztuk a dolgot, mert ahol autók százai parkolnak, és emberek ezrei bóklásznak az erdőben, az nagyon távol áll a természet szeretetétől, és számomra nehezen magyarázható a kifinomult gasztronómia iránti rajongással. Nem tagadom, én is szedtem már, innen ismerem az engem taszító tájrombolást, de azóta csak fényképezem a szép növényt. Az “Allium” nemzetségnév már az ókorban is hagymát-fokhagymát jelentett, az “ursus” medvét, de hogy eszi-e a medve ezt a növényt, azt sokan feltételezik ugyan, de még nem bizonyították.
A levele alapján könnyű mérgező növénnyel összetéveszteni
A medvehagyma évelőként márciusban bújik elő a talajból, az akkor még kopasz gyertyános tölgyesek és bükkösök aljnövényzeteként. Ilyenkor gyűjtik a rajongók, de az igazi természetvédők szeretnék, ha nem tennék. Állítólag minden évben előfordulnak mérgezések, mert a kosárba a mérgező gyöngyvirág vagy az őszi kikerics leveléből is kerül. Ezek a növények virágzásban összetéveszthetetlenek, de kora tavasszal a leveleket nem olyan könnyű megkülönböztetni. Szerintem a legbiztosabb határozói bélyeg a medvehagyma megdörzsölt levelének fokhagyma illata. A gyanús másféle levél előtt azonban meg kell tisztítani a kezünket, nehogy a rajta maradt fokhagyma illat megtévesszen bennünket.
A magját szabad gyűjteni, de a hagymáját nem!
A medvehagyma bimbós virágzata buroklevelek alól feszíti ki magát, majd teljes virágzásban ernyőszerűen kiterül. A virágok hímnősek, a porzók és a bibe rövidebbek a lepelleveleknél. A termés háromrekeszű tok. Néhány szem érett magot nyugodtan hazavihetünk, bár nagy szerencse kell, hogy a kertünkben jól érezze magát. A föld alatti hagymákat viszont tilos kiásni és elvinni.
Legelő állatok is fogyasztják
Szerintem, ha a medve egyáltalán eszi a medvehagymát, akkor valószínűleg kiássa a hagymát, mert az táplálóbb számára, mint a zöldje. A legelő állatok a korai zölddel is boldogok, de a juhok és a tehenek teje is fokhagyma illatúvá válik, amitől legfeljebb egy fűszeres sajtkészítéshez lesz megfelelő, iható fokhagymára nem vágyunk.
Medvehagyma gyűjthető levelei
Medvehagyma bimbói a buroklevelekben
Medvehagyma nyíló virágzata
Medvehagyma ernyőszerű virágzata
Medvehagyma virága
Medvehagyma virágai vendégekkel
Medvehagyma éredő termései
Medvehagyma háromrekeszű toktermései