A szárazságot is jól tűri a Kínából származó, lila virágú császárfa

A szárazságot is jól tűri a Kínából származó, lila virágú császárfa

Utcákra, parkokba is ideális.

Kínából származik a szép virágaival díszítő császárfa (Paulownia tomentosa), amely díszfaként és erdészeti faként is ismert.

csaszarfa lila viragu 02

A bajor orvos esete a császár lányával

Európába a 19. század első felében került a növény egy bajor orvos és botanikus, Philipp Franz von Siebold közvetítésével. A katonaorvosként dolgozó férfi szenvedélyes természetbúvár volt, számos távol-keleti útjáról tért haza növényritkasággal. Évekig élt Japánban is, innen hozta magával a császárfát. A növényt Anna Paulowna (Anna Pavlovna), I. Pál orosz cár leánya után nevezte el. A hölgy volt II. Vilmos holland király felesége. A nehéz latin név helyett ezért császárfának vagy hercegnőfának nevezzük a növényt.

Japánban nagy erdészeti jelentősége van a császárfának. Nagyon gyorsan nő, jól megmunkálható fát ad, ami ugyanakkor kemény és tartós. Nagyon alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ezért hőszigetelésre, ablakkészítésre, belsőépítészeti munkákhoz is használják.

csaszarfa lila viragu 04

Rendkívül gyors növekedés

A fa 10-15 magasra nő, általában egy törzset nevel. Koronája kerek, laza felépítésű, gyengén elágazó. Hajtásai feltűnően vastagok, kérgük olajzöld, halvány szürkésbarna. A fiatal fák nagyon gyorsan növekednek, nem ritkák az egyméteres egyéves hajtások sem. Később a növekedés évi 40 cm-re lassul.

Tavasszal meglehetősen későn hajtanak ki hatalmas, szív alakú levelek. Egy fa 6-10 éves korában kezd virágozni először. Virágrügyeit már a megelőző évben hozza, szirmait április-májusban bontja. A kékeslila harangocskák hajtásvégi bugákban állnak, enyhén illatosak. Megbízható virágzásra csak az enyhébb területeken számíthatunk, mert a hűvösebb régiókban a késői fagyok vagy a szélsőségesen kemény tél miatt megfagynak a rügyek. A virágokból szürkésbarna, diónyi nagyságú toktermések fejlődnek, amelyek számtalan finom maggal vannak tele. Felnyílás után maga a tok sokáig a fán maradhat.

csaszarfa lila viragu 05

Védett helyet igényel

A császárfa a kertben napos és lehetőleg meleg helyet igényel, mindenekelőtt a hideg szelek elleni védelemre van szüksége. A talajjal szemben nincs nagy igénye. Kedveli a meszet, jó vízelvezetésű, nem túl nedves földben optimális a növekedése. A legjobb tavasszal ültetni, így az első télre már megerősödik.

Amennyiben hűvösebb éghajlatú területen ültetjük, védjük a kis fák tövét fenyőág- vagy lombtakarással. Nem igényel különösebb ápolást, a trágyázás sokszor inkább árt neki, mert a hajtások nem tudnak fásodni.

Egyedül, szoliterként ültessük, hogy a fa szépsége érvényesülni tudjon. Jól tűri a forróságot és az aszályt, ezért utcai fának is ajánlható. Mivel a koronája laza, alatta jól növekednek a fényigényes bokrok, cserjék is.

csaszarfa lila viragu 03

Magról vagy fás dugványokkal szaporítható. Magunk is szedhetünk dugványokat, mivel ezek megbízhatóan, gond nélkül növekednek. Kora tavasszal vágjuk le az az évi hajtásokat, 20-30 cm hosszúságú darabokat, ezeknek a tetején és az alján is legyen egy-egy rügypár. Jól meglazított kerti földbe helyezzük őket olyan mélyen, hogy a felső rügypár csak néhány cm-nyire emelkedjen ki a talajból. A tavasz előrehaladtával a dugvány gyökereket fejleszt és mindkét rügy kihajt. Az egyik hajtást vágjuk le, a másikat pedig vezessük függőlegesen, rögzítsük egy bambuszpálcához. Következő tavasszal már kiültethetjük a kis fácskákat.

Szerencsés módon ez a fa egyike azon keveseknek, amelyeket nem károsítanak kártevők és kórokozók.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR