A szobai palántanevelés titkai - tippek kezdőknek

A szobai palántanevelés titkai - tippek kezdőknek

A legfontosabb tudnivalókat szeretnénk megosztani a lakásban történő palántaneveléssel kapcsolatban. Szót ejtünk természetesen a leggyakoribb hibákról is, illetve arról, hogyan lehet ezeket elkerülni.

Aki abszolút kezdő, annak a következő sorok segítenek az indulásban és a saját palánták felnevelésében. Aki pedig már tapasztaltabb, az valószínűleg nagyon egyet ért majd a leírtakkal és talán ki is egészíti az alábbi pontokat a saját tapasztalataival. Várjuk a tanácsokat és hozzászólásokat a cikk alatt.

A legfőbb oka, hogy saját magunk szeretnénk palántát nevelni, hogy a kellő számú kifejlett palántával nyithassuk a szezont és hamarabb takaríthassuk be a termést. Időt takarítunk így meg magunknak és növényeinknek egyaránt.

Íme, 4 alapvető jó tanács a beltéri palántaneveléshez

Tervezzük meg előre a palántázást - készítsünk ütemtervet

A magok tasakján megtaláljuk a legfontosabb tudnivalókat. Van azonban, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. De ha figyelmesen elolvassuk a hátoldalon található információkat, megtudhatjuk, megközelítőleg hány napig fog tartani, amíg a mag kihajt és kellően felcseperedik, megerődösik az átültetéshez. Megtudhatjuk továbbá, mikor javasolt a palántát kiültetni a szabadba. Számoljuk ki tehát, mikor célszerű a magvetést elkezdeni.

Magvetés

Jegyezzük fel, milyen növényt nevelünk

Bár nevetségesen nyilvánvalónak hangzik, mégis sokan elsiklunk efelett a lépés felett. Úgy gondoljuk, biztosan emlékezni fogunk rá, mit vetettünk, és így felesleges felcímkézni a palántanevelő edényeket. Sokszor elég azonban 1-2 nap, esetenként mindössze pár óra ahhoz, hogy többféle palánta nevelésekor elfelejtsük vagy összekeverjük, mit is ültettünk. Ne legyünk hát restek azon nyomban felcímkézni az elvetett magokat.

Felcimkéztük

Biztosítsunk minden irányból természetes fényt

Az a tendencia, hogy az elvetett magokat ugyanabban a pozícióban hagyjuk, és így öntözzük azokat. Ez esetben azt figyelhetjük meg, hogy a kibújó hajtások egy irányba kezdenek hajlani. Ennek oka, hogy a nap felé nyúlnak. Ezt megelőzendő, a palántanevelő tálcát pár órankánt fordítsuk el. Így az elhajlott növénykék kiegyenesednek, illetve eleve egyenesen nőnek.

Tudjunk róla, honnan való a mag

Győződjük meg róla, hogy a vásárolt mag előállítója számára ugyanolyan fontos az egészségünk és a környezet, mint saját magunk számára.

Várjuk a további ötleteket és tanácsokat a hozzászólásokban. Szeretünk tanulni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR