A fukszia gondozása télen: hasznos tippek a sikeres átteleltetéshez

A fukszia gondozása télen: hasznos tippek a sikeres átteleltetéshez

Ha szakszerű a teleltetés, tavasszal új erőre kap a növény.

A fukszia átteleltetése az egyik olyan dolog, amely igencsak foglalkoztatja a fuksziatulajdonosokat. A fukszia virágai bájosak, mondhatni varázslatosan szépek, és bár őshazájában évelőnek számít, a nálunk szokásos téli fagyot biztosan nem élné túl a szabadban. Ez azt jelenti, hogy ha több éven át szeretnénk épségben megőrizni, meg kell tennünk a szükséges lépéseket a sikeres átteleltetése érdekében. Ez természetesen a meleg nyári hónapokban a szabad ég alatt tartott fuksziára is vonatkozik. Az alábbiakból kiderül, pontosan mi a teendő a beltérben telető fuksziával.

fukszia teleltetese 02

Hogyan teleltessük a fuksziát?

A fukszia átteleltetésével az az elsődleges célunk, hogy egyáltalán életben maradjon, nem pedig az, hogy virágzásra bírjuk. A fukszia ugyanis rendszerint nem hoz virágot a téli hónapokban. Ehhez ugyanis temérdek napfényre lenne szüksége, amit igazából csak nyáron, ideális esetben a lakáson kívül kaphatna meg. Ezeket a természetes fényviszonyokat meglehetősen nehéz egy átlagos lakásban reprodukálni.

fukszia teleltetese 03

A legjobb, amit a teleltetéshez tehetünk, ha segítünk a növénynek nyugalmi állapotba kerülni, azaz téli pihenőt biztosítunk neki. Meglehet, hogy ez alatt szinte élettelennek fog tűnni, valójában csak téli álmot fog aludni. Ha nem segítjük elő a növény nyugalmi állapotba kerülését, nagy eséllyel különféle kártevők fogják megtámadni a lombját, amitől végül a növény legyengül és puszta sínylődésre kárhoztatjuk.

A meleg hónapokban a szabadban tartott fukszia teleltetését kezdjük azzal, hogy behozzuk fedett helyre. Óvatosan permetezzük le a lombját vízzel, hogy megszabadítsuk a levelein rejtőzködő esetleges kártevőktől.

fukszia teleltetese 04

A következő lépés, hogy a fukszia teleltetéséhez alkalmas helyet találjunk az otthonunkban. Ez optimális esetben egy hűvös, sötét helyiség, ahol a hőmérséklet 4-7 °C között mozog. Egy fagymentes alagsor vagy garázs például tökéletesen megfelel a célra. Miután elhelyeztük itt a fukszia cserepét, csökkentsük az öntözését. A növény hamarosan lehullajtja a leveleit és élettelennek fog tűnni, de emiatt nem kell aggódnunk, nagyon is él.

A teleltetés alatt a fukszia további gondozása alapvetően abból áll, hogy körülbelül három-négy hetente egyszer megöntözzük. Fontos, hogy a növény földje ilyenkor legyen kellőképpen nyirkos, de semmiképp ne álljon pangó vízben.

fukszia teleltetese 05

A fukszia teleltetésének utolsó lépéseként segítenünk kell a növénynek magához térni a nyugalmi állapotból. A várható utolsó fagynap előtt Körülbelül egy hónappal hozzuk elő a fuksziát a teleltetésre használt helyiségből. Valamennyi hajtását vágjuk vissza a felére. Ezzel arra késztetjük, hogy új hajtásokat, nyárra pedig minél több virágot hozzon.

A fukszia cserepét világos, szórt fénnyel megvilágított helyre állítsuk, ahol nem tűz rá közvetlenül a nap. Ezzel egy időben kezdjük meg újra a rendszeres öntözését. Az utolsó fagynap elmúltával a növényt akár a szabadba is kivihetjük. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy a cserepét egy árnyas helyre állítsuk, a gondozását pedig folytassuk az ilyenkor szokásosak szerint. Ha nem szeretnénk, hogy a fuksziát megviselje a hirtelen környezetváltozás, fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti viszonyokhoz.

Bár a fukszia teleltetése azzal jár, hogy nem láthatjuk csodás virágait a hosszú téli hónapokban, az év többi részében viszont teljes pompájában fog virítani. Ha tudjuk tehát, hogyan kell a fuksziát szakszerűen teleltetni, elérhetjük, hogy a növény tavasszal szépen megújuljon, később pedig virágot hozzon. Azaz biztosan nem kell minden évben kiadásokba vernünk magunkat és egy újabb növényt vásárolnunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR