Homokliliom: a tavaszi "fűcsomó" egyszer csak virágot hoz

Homokliliom: a tavaszi

Száraz sziklagyepek, bokorerdők gyönyörű hófehér virágai.

A homokliliomok (Anthericum) magyar neve ma már kevéssé stimmel, mert a liliomfélék családjából átsorolták őket a spárgafélékhez, sőt egyes növényrendszerekben még saját családnevet is kaptak. A tudományos nevük a növények régi görög nevét idézi, és virágot jelent. Nem tűnik túl értelmes dolognak egy virágot virágnak nevezni, de van rá saját halovány, nyelvészek és botanikusok által meg nem erősített magyarázatom: a homokliliomaink elvirágzásuk után egyre több tőlevelet fejlesztenek, a terméses száraikat idővel letöri a szél, a nyár végére a növények csak egy erőteljes fűcsomónak látszanak, amelyek tavaszra "fű-létüke" mégis virágszárakat hajtanak. Nálunk két homokliliom faj honos, a diploid ágas homokliliom és a tetraploid fürtös homokliliom. Mindkettő lágyszárú évelő, és nem csak homokon élnek.

Ágas homokliliom: a gyakoribb

A normál kromoszómaszámú ágas homokliliom (Anthericum ramosum) a gyakoribb faj, és a megfigyelésem szerint sokkal hosszabban virágzik, mert száraz nyarak után, a csapadékos őszön újra kezdi a virágos életét. A tavaszi virágzáskor még alig vannak tőlevelei, a vékonyka szára magasra nő, terebélyesen sokszorosan elágazik, az elágazásokon több virágot hoz. Apró fehér virágain gyakran túlnyúlnak a porzók és a többnyire egyenes bibeszál is. A három külső lepellevél általában keskenyebb a belsőknél. A háromrekeszű termések gömbölydedek, a magvak feketék.

homokliliom tavaszi fucsomo 02
Ágas homokliliom laza habitusa

homokliliom tavaszi fucsomo 03
Ágas homokliliom hosszú, majdnem egyenes bibeszállal

homokliliom tavaszi fucsomo 04
Ágas homokliliom külső lepellevelei keskenyebbek

homokliliom tavaszi fucsomo 05
Ágas homokliliom gömbölyded termése

homokliliom tavaszi fucsomo 06
Ágas homokliliom háromrekeszű termése a magvakkal

homokliliom tavaszi fucsomo 07
Ágas homokliliom másodvirágzása

Fürtös homokliliom: védett növény

A többszörös kromoszómakészletű fürtös homokliliom (Anthericum liliago) sokkal ritkább, Magyarországon védett növény. A virágai mind, a többnyire elágazás nélküli függőleges tőkocsányon nyílnak. A testvérfajnál általában alacsonyabb, de erőteljesebb, zömökebb növény, a tőlevelei szélesebbek. A virágai kétszer nagyobbak a másik fajénál, a lepellevelek többnyire egyforma szélesek, a bibeszál gyakran ívesen fölfelé görbül. A toktermései hosszabbak, tojásdad-kihegyesedők.

Mindkét faj kiemelkedően szárazságtűrő, sziklagyepek, sztyeprétek, homokpuszták növényei, az ágas homokliliom ritkásabb tölgyesekben, karsztbokorerdőkben is előfordul. Többször láttam a két fajt egymás közelében, de ahol az egyik tömeges, ott a másik csak szálanként fordul elő. A megporzó rovarok valószínűleg meg tudják különböztetni a két fajt, különben túl sok lenne a hibrid.

homokliliom tavaszi fucsomo 08
Fürtös homokliliom habitusa

homokliliom tavaszi fucsomo 09
Fürtös homokliliom ívesen görbülő bibeszála

homokliliom tavaszi fucsomo 10
Fürtös homokliliom hosszúkás termései

homokliliom tavaszi fucsomo 11
Fürtös homokliliom termése a magvakkal

homokliliom tavaszi fucsomo 12
Fürtös homokliliom tőlevelei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR