Aki a rémkatica helyett hagyományos hétpettyes katicát kér a kertbe, ezt a növényt ültesse

Aki a rémkatica helyett hagyományos hétpettyes katicát kér a kertbe, ezt a növényt ültesse

A levéltetvek pusztítója.

Olvasóinkat megkérdezve megtudtuk, hogy szerencsére nagyon sokan láttak már idén hétpettyes katicákat. Többen beszámoltak arról, hogy a bokrok vagy az évelők tövében, az avarban teleltek át a rovarok. Sokan kiemelték, hogy náluk mindig vannak hétpettyesek, mivel igyekeznek kedvező feltételeket teremteni számukra, például nem használnak növényvédő szereket.

Van, ahol kifejezetten sok katicáról számoltak be, de persze olyan hely is akad, ahol a megszokottnál kevesebb hasznos bogarat találnak idén. Helyenként már azt is jelentették, hogy a tetveket lakmározták a katicák a rózsán, a spenóton vagy a körtefán.

hetpettyes katicak vannak iden 02
Hétpettyes katicabogár

Nem mindenhol van ilyen katicabőség, vannak Olvasók, akiknél szemmel láthatóan megcsappant a számuk, elsősorban a harlekinkatica miatt. A harlekin-, más néven rémkatica jelenléte viszont nem jó hír, ez a katica ugyanis nem őshonos, megtizedelte a hazai katicaállományt. Táplálékukat eleszi (hiszen ugyanúgy levéltetveket fogyaszt), életterükről kiszorítja őket (mivel a harlekinkatica is a fák lombkoronájában él). Eredetileg a biológiai védekezésben sikeresen alkalmazták a rémkaticákat, de később agresszivitása és gyors szaporodása miatt már több kárt okozott, mint hasznot. Rendkívül falánk, a hét- és kétpettyes katicák tojásaira, lárváira is ráfanyalodik. Tömegesen, inváziószerűen jelenik meg, lassan már az ablakokat sem merjük kinyitni. Ez annak is köszönhető, hogy klímánkhoz remekül alkalmazkodik, a hideget is jó bírja. A lakásokba beözönlő állatok nagy tömegekben komoly bosszúságot okozhatnak a lakosságnak, ráadásul haraphatnak is, és az arra érzékenyeknél a rémkaticák testében található vegyületek allergiás reakciókat válthatnak ki, kötőhártya-gyulladást okozva. A harlekinkatica egyik legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik. A bogarak behúzódnak a szőlőfürtökbe a bogyók közé, és a szüretkor is ott maradnak, rontják a bor minőségét.

hetpettyes katicak vannak iden 03
Harlekinkatica

Ha szeretnénk hétpettyes katicákat a kertünkbe csalogatni, akkor telepítsünk a néhányat a kedvenc növényeik közül. A katicabogarak felettébb kedvelik az édesköményt, a kaprot és a koriandert. Tartsuk a virágágyásokat nyirkosan, biztosítsuk a talajnak és a növényeknek a lehető legtöbb nedvességet, anélkül persze, hogy túlöntöznénk azokat. A katicabogarak szeretnek hidratáltak és frissek lenni, így a hűs víz mindig vonzó a számukra. Kialakíthatunk nekik apró itatóhelyeket is és érdemes talajtakaró növényeket is ültetni, amelyek alatt hűs zugokra találhatnak.

hetpettyes katicak vannak iden 04

A legfontosabb, hogy ne használjunk vegyszereket, kizárólag természetes, biomódszerekkel védekezzünk. Ne siettessük a levéltetvek irtását sem, hagyjunk elegendő időt a katicabogaraknak, hogy rábukkanjanak a számukra ízletes csemegére. Tekintsünk a kertünkre úgy, mintha terített asztal lenne a katicák számára.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR