5 videó: íme a katicabogár lárvája, amint levéltetvekkel tömi a pocit

5 videó: íme a katicabogár lárvája, amint levéltetvekkel tömi a pocit

Csillapíthatatlan étvággyal készül az átváltozásra.

Nincs, aki ne ismerné fel a katának, bödebogárnak, bumbumbácsinak, tehénkének is nevezett katicabogarat. Szorgalmasan pusztítja a levél- és pajzstetveket, nagyokat lakmározik belőlük és egyéb rovarokból, amelyek szívesen falnák fel a féltve gondozott kerti növényeinket.

Ez azonban nem csak a kifejlett katicára – az imágóra – igaz; a lárvának szintén a levéltetvek szerepelnek fő fogásként az étlapján. A furcsa, rücskös, hernyószerű kis ragadozók a becslések szerint akár ezer tetvet is befalhatnak, mígnem végül átalakulnak az általunk már jól ismert, jellegzetesen bogárhátú katicává.

Aki esetleg ellenérzéseket táplálna a narancssárgás foltokkal tarkított, szürkés-fekete testű lárvával szemben, ne tegye. Ne pusztán a megjelenése alapján ítéljük meg, hiszen megfizethetetlen segítséget jelent a kertben.

Lássuk videón is, amint épp hasznot hajtanak nekünk, kertészeknek!

1. A katicabogár lárvája levéltetvet falatozik

Szuper közeli felvételen követhetjük az eseményeket. A pórul járt levéltetűből nem marad más, mint egy-két darabka ízeltláb:

 

2. Harlekinkatica lárvája levéltetveket uzsonnázik

Összehasonlításképpen: a nálunk invazív fajként leírt, agresszívan terjedő harlekinkatica lárvája eltér a hétpettyes katicáétól. Teste fekete, és feltűnő, elágazó végű kitinserték borítják. Ami a közös pont: a levéltetveknek ő sem tud ellenállni:

 

3. Time lapse: íme a katica életciklusa

Kevesebb mint 3 percbe sűrítve kísérhetjük végig, ahogyan az apró, sárga, tojásszerű petékből kikelnek a lárvák, hatalmas levéltetveket majszolnak, bebábozódnak, majd előbújik a kifejlett rovar, amelyen kis idő elteltével jelennek csak meg a jellegzetes pettyek. A lényegen nem változtat, de a történeti hűség kedvéért: legalább részben, de harlekinkatica is látható a videóban.

 

4. Katicalárva ribizlilevélen

Ragyogó napsütésben ebédel egy jót a katicalárva, miközben a zenei aláfestést kellemes madárcsicsergés, rovarzümmögés szolgáltatja:

 

5. Nagyon makró: a katica lárvája tehetetlenül kapálódzó levéltetvet fal

Horrorisztikusan közeli felvétel, több mint 13 perc thriller:

 

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR