Egy működő biológiai módszer a kiskertekben: kétpettyes katicabogarak falják fel a levéltetveket

Egy működő biológiai módszer a kiskertekben: kétpettyes katicabogarak falják fel a levéltetveket

Hasznos lárvák.

Kicsi, piros, fekete pöttyökkel: a katicabogarat mindenki ismeri. A gyerekek kis kedvence hasznos segítőtárs a hobbikertészek számára is. A kétpettyes katicabogár elsősorban a lárvák révén, ugyanis előszeretettel falja fel a kártevőket. Egy kifejlett bogár akár napi 50 levéltetű elfogyasztására is képes, a növésben lévő a lárvák még ennél is többet esznek.

ketpettyes katicabogarak 04
Gilles San Martin

A hasznos élőlények a kártevőket tizedelik, maguktól jelennek meg, ha kellően nagy a kártevő állománya. A kártevők pedig biztosítják a túlélésüket és fejlődésüket, hiszen táplálékot vagy gazdát jelentenek számukra.

Biológiai növényvédelmi módszerrel a katicák megtelepedését és elterjedését segítjük, célzottan alkalmazzuk őket a kártevők gyérítésére.

ketpettyes katicabogarak 02

A katica nősténye közvetlenül a levéltetvek kolóniájába vagy annak közelébe rajta a petéit, kb. 100-150 darabot. Egy hét elteltével kikelnek a lárvák és szinte rögtön elkezdenek tetvekre vadászni. A hangyák jelenléte miatt ez veszélyt is rejt magában, hiszen utóbbiak megpróbálják elűzni az összes "ellenfelüket" a táplálékért folytatott harcban, beleértve a katicákat, azok lárváit és petéit is. Ennek megelőzése érdekében célszerű ragacsos övet tenni a fa törzse köré, hogy a hangyák ne tudjanak felmászni.

ketpettyes katicabogarak 03
Line Sabroe

Az elegendő táplálék mellett még néhány dolog segíti a katicákat a kertben: a kérgek alatti búvóhelyek, az elhalt növényi maradványok és a homlokzati repedések a fagyos időszakban jelentenek számukra védelmet, áttelelési lehetőséget.

Biokertészkedéssel foglalkozó kereskedőknél kaphatóak különböző fejlődési fázisban lévő katicabogár-lárvák, érdemes szétnézni az interneten.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR