Akkor is fogyaszthatjuk a bazsalikomot, ha már virágzik?

Akkor is fogyaszthatjuk a bazsalikomot, ha már virágzik?

Serkentő visszavágás.

A bazsalikom a legkedveltebb konyhai fűszernövények egyike, számtalan recepthez használhatjuk, salátákhoz ugyanúgy, mint tésztákhoz vagy kenyérfeltéthez. Mitévők legyünk akkor, ha azt látjuk, hogy a növénykénk virágzásnak indult: problémát jelent ez, vagy továbbra is bátran ehetjük?

Amikor a bazsalikom először virágokat hoz, nyugodtan szedegethetjük tovább a leveleket és nyersen is fogyaszthatjuk azokat. Az viszont előfordulhat, hogy a levelek egy kicsit keményebbek, az ízük valószínűleg kevésbé aromás, talán egy pici kesernyés mellékíz is érezhető. Egészségügyi kockázatot azonban nem rejtenek. Rendszeres visszavágással a növény új hajtások képzésére serkenthető.

Ha nem találjuk olyan aromásnak a leveleket, akkor inkább főzéshez, sütéshez hasznosítsuk azokat, így a zamatuk, illatuk biztosan átjön, még ha nem is olyan intenzíven.

A virágzásnak indult bazsalikomot érdemes rendszeresen visszavágni, hogy késleltessük a teljes virágzást. A növény így rövid idő alatt új hajtásokat és leveleket hoz, de természetesen nem lehet teljesen megállítani a virágzást A bazsalikom virágai is ehetőek és díszként is kerülhetnek például a saláta tetejére. Érdemes belőlük magot fogni, amit egy tégelyben tárolhatunk, jövő márciusig, amikor az ablakpárkányon már elvethetjük őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR