Kereklevelű kapotnyak: ideális talajtakaró árnyékos helyekre

Kereklevelű kapotnyak: ideális talajtakaró árnyékos helyekre

Fényes levelek.

Az erősen árnyékos területekre, például a fák, bokrok alatti részekre nem egyszerű megfelelő talajtakarót választani. Az örökzöld kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum)  jó megoldás lehet!

kereklevelu kapotnyak arnyekos 02

Az ültetés előtt a talajt mélyen lazítsuk fel és gazdagítsuk humusszal, így olyan közeget tudunk létrehozni, ami a természetes, lombhullató erdőknek felel meg. Vadon az évelő kapotnyak nedves, hűvös, árnyas erdők alján nő. Mivel a gyökerek sekélyen terjednek, nem szabad túl mélyre helyezni őket.

kereklevelu kapotnyak arnyekos 03
cultivar413

Az állomány az oldalirányú hajtások növekedésével terjed, így néhány év alatt sűrű, jól fedő szőnyeget képez ez a talajtakaró. Az illatos, barnáspiros virágok tavasszal, március-májusban nyílnak a levelek alatt, így szinte észrevehetetlenek. Megdörzsölve a szár és a levélzet is borsillatú. Levelei fényesek, vesealakúak.

kereklevelu kapotnyak arnyekos 04

A középkorban gyökér- és hajtásdrogját vízhajtónak, fejfájás ellen, reuma gyógyítására és hánytatásra használták. Alkalmazása azonban súlyos következményekkel is járt: vesegyulladást, sőt halált is okozott. Ezért ma már kizárólag gyógyszergyári készítmények alapanyaga.

Bevezető kép: Leonora (Ellie) Enking

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR