Ezeket a hagymásokat ajánljuk az árnyékos területekre

Ezeket a hagymásokat ajánljuk az árnyékos területekre

Erdei klíma.

Az árnyas helyek a kertben – a ház háta mögötti mélyárnyéktól a fásszárúak alatt található félárnyékig, szórt fényig – problémás területet jelentenek a legtöbb kertész számára. Ezeknek a részeknek azonban előnyük is van: itt nedvesebb a klíma és nem kevés olyan növényfaj létezik, amely éppen itt érzi jól magát. Még a hagymás növények között is akadnak olyanok, amelyek a természetben az erdőkben élnek és jól alkalmazkodnak a hasonló körülményekhez.

hagymasok arnyekos teruletekre 02

Az árnyéktűrő hagymás virágok között több olyat találunk, amelyek kora tavasszal, a fák lombosodása előtt bontják a szirmaikat. Közéjük tartozik a csillagvirág, a kékcsengő, a kikeleti hóvirág, a kakasmandikó, a ciklámen és a kockásliliom. Az árnyékos ágyásokba tőzike és a gyöngyike is ajánlható.

hagymasok arnyekos teruletekre 03

Ezek a tavaszi hagymások hűvös, árnyékos helyen érzik jól magukat. A legszebben csoportosan ültetve mutatnak. Ehhez szórjunk egy maréknyi kevert hagymát véletlenszerűen a földre, majd ássuk be őket. A kakasmandikó ’Pagoda’ fajtája sárga színét jól kiegészíti a kék csillagvirág, de a kakasmandikó az ujjas keltikével is harmonikus kettőst alkot az árnyékos erdei ágyásokban.

hagymasok arnyekos teruletekre 05

A tavasz hírnökeinek ideális ültetési ideje az ősz. Annak érdekében, hogy a nedves talajban ne rothadjanak a hagymák, ültetéskor kavicsos vagy homokos, 3-5 cm-es vízvezető réteget célszerű kialakítani.

hagymasok arnyekos teruletekre 06

A nyáron virágzók közül mindenekelőtt a liliomokat kell megemlíteni, amelyek szintén tolerálják a félárnyékot, például a varázslatos rózsaszín turbánliliom vagy a narancsszínű embermagas liliom, utóbbi akár 2 m magasra is megnőhet és jól alkalmazkodik az erdei klímához. A legszebben akkor mutatnak, a csoportba vagy más növények közé ültetjük őket.

hagymasok arnyekos teruletekre 07

hagymasok arnyekos teruletekre 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR