Miként metsszük az ecetfát, hogy szép maradjon?

Miként metsszük az ecetfát, hogy szép maradjon?

Szerény igényű, könnyen nevelhető.

Az ecetfák szépen színeződő leveleikkel, különleges virágzatukkal vonzzák a szemet. Árnyékot biztosítanak a kertben, könnyű őket gondozni, jól tűrik a szennyezett levegőt, szárazságot is.

ecetfa metszes 02

Az ecetfa többágú cserjeként növekszik, széles koronával rendelkezik. A természetben kb. 3-5 méterre nő meg, ideális körülmények között gondozva azonban 7-10 méteres is lehet. Az ecetfát nem kell metszenünk! Ez esetben ugyanis ellenőrizhetetlen növekedésbe kezd, rengeteg új hajtást hozva, így elveszíti a szép koronaformáját. Nem ritka, hogy a visszavágásnál akár 3 új hajtás is fejlődik.

ecetfa metszes 03

Akadnak azonban esetek, amikor mégis elő kell vennünk a metszőollót. Ajánlatos lehet egy kis koronaigazítás, de radikálisabb visszavágásra akkor lehet szükség, ha a bokor túl magasra vagy túl szélesre nő. Fenntartó metszést akkor kell végeznünk, ha a bokrosan növekedő cserje koronájában kopasz folt alakul ki. Ez normális folyamat, hiszen az erős növekedés túl sűrűvé teszi a koronát, nem tud a fény behatolni, és rosszul szellőzik az ágrendszer.

ecetfa metszes 04
Katya

Az intenzív metszéssel várjuk meg az őszt: az ideális időpont akkor jön el, amikor a levelek már lehullottak. Alternatívaként tavasszal is metszhetünk, mielőtt az új hajtások kifejlődnek. A gyökérsarjakat az egész vegetációs periódusban vághatjuk. Lehetőség szerint minél kevesebb ágat vágjunk le, a metszés min. 3-5 mm-rel egy alvó rügy fölött történjen. Az ecetfa tejnedvet tartalmaz, amely bőrirritációt okozhat, ezért érdemes kesztyűt viselnünk.

ecetfa metszes 05
Andreas Rockstein

Az egyenes, hosszú, feltörő vízhajtásoktól egész éven megszabadulhatunk. Vágjuk ezeket az ágakat olyan mélyen vissza, mennyire lehetséges. Amennyiben a fánk újabb vízhatásokat fejleszt, akkor csak a következetes kivágásuk segít.

ecetfa metszes 06
Finn Terman Frederiksen

Nagyon fontos tudni, hogy az ecetfa és a bálványfa nem ugyanaz! Utóbbi egy invazív faj, kiirthatatlanul terjed, nagyon kártékony. Ugyanakkor az ecetfa a homokos talajban akár 10 méterre a törzstől szintén fejleszthet gyökérsarjakat. Az ellenőrizetlen terjedés elkerülése érdekében rendszeresen ki kell vágnunk ezeket a sarjakat. A talaj közelében történő visszavágás elősegíti ezen sarjak kialakulását. Csak akkor vágjuk vissza radikálisan, ha fiatalítani szeretnénk a túl magasra nőtt öreg fát, mert ezek a sarjak ideálisak hozzá.

ecetfa metszes 07
Finn Terman Frederiksen

ecetfa metszes 08
Babij

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR