Miként metsszük az ecetfát, hogy szép maradjon?

Miként metsszük az ecetfát, hogy szép maradjon?

Szerény igényű, könnyen nevelhető.

Az ecetfák szépen színeződő leveleikkel, különleges virágzatukkal vonzzák a szemet. Árnyékot biztosítanak a kertben, könnyű őket gondozni, jól tűrik a szennyezett levegőt, szárazságot is.

ecetfa metszes 02

Az ecetfa többágú cserjeként növekszik, széles koronával rendelkezik. A természetben kb. 3-5 méterre nő meg, ideális körülmények között gondozva azonban 7-10 méteres is lehet. Az ecetfát nem kell metszenünk! Ez esetben ugyanis ellenőrizhetetlen növekedésbe kezd, rengeteg új hajtást hozva, így elveszíti a szép koronaformáját. Nem ritka, hogy a visszavágásnál akár 3 új hajtás is fejlődik.

ecetfa metszes 03

Akadnak azonban esetek, amikor mégis elő kell vennünk a metszőollót. Ajánlatos lehet egy kis koronaigazítás, de radikálisabb visszavágásra akkor lehet szükség, ha a bokor túl magasra vagy túl szélesre nő. Fenntartó metszést akkor kell végeznünk, ha a bokrosan növekedő cserje koronájában kopasz folt alakul ki. Ez normális folyamat, hiszen az erős növekedés túl sűrűvé teszi a koronát, nem tud a fény behatolni, és rosszul szellőzik az ágrendszer.

ecetfa metszes 04
Katya

Az intenzív metszéssel várjuk meg az őszt: az ideális időpont akkor jön el, amikor a levelek már lehullottak. Alternatívaként tavasszal is metszhetünk, mielőtt az új hajtások kifejlődnek. A gyökérsarjakat az egész vegetációs periódusban vághatjuk. Lehetőség szerint minél kevesebb ágat vágjunk le, a metszés min. 3-5 mm-rel egy alvó rügy fölött történjen. Az ecetfa tejnedvet tartalmaz, amely bőrirritációt okozhat, ezért érdemes kesztyűt viselnünk.

ecetfa metszes 05
Andreas Rockstein

Az egyenes, hosszú, feltörő vízhajtásoktól egész éven megszabadulhatunk. Vágjuk ezeket az ágakat olyan mélyen vissza, mennyire lehetséges. Amennyiben a fánk újabb vízhatásokat fejleszt, akkor csak a következetes kivágásuk segít.

ecetfa metszes 06
Finn Terman Frederiksen

Nagyon fontos tudni, hogy az ecetfa és a bálványfa nem ugyanaz! Utóbbi egy invazív faj, kiirthatatlanul terjed, nagyon kártékony. Ugyanakkor az ecetfa a homokos talajban akár 10 méterre a törzstől szintén fejleszthet gyökérsarjakat. Az ellenőrizetlen terjedés elkerülése érdekében rendszeresen ki kell vágnunk ezeket a sarjakat. A talaj közelében történő visszavágás elősegíti ezen sarjak kialakulását. Csak akkor vágjuk vissza radikálisan, ha fiatalítani szeretnénk a túl magasra nőtt öreg fát, mert ezek a sarjak ideálisak hozzá.

ecetfa metszes 07
Finn Terman Frederiksen

ecetfa metszes 08
Babij

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?