Díszíthetünk is vele.
Gyönyörű, illatozó rózsafejek láttán sokaknak eszébe jut, hogy hogyan lehetne étkezési célra felhasználni, tartósítani azokat. Készül hát belőle különleges lekvár és frissítő szörp is.
Nemecskó Julianna konyhájában ezúttal szörp főtt. A következőkben megismerhetjük a pontos receptet és az elkészítés folyamatát lépésről lépésre. Egyáltalán nem bonyolult művelet rózsaszörpöt előállítani, bátran belevághatunk kevesebb konyhai tapasztalattal is.
"Idén először készítettem rózsaszörpöt. A hozzávaló rózsákat a saját kertemből szedtem. Legtöbb a piros színű illatos rózsa, de más színűt is lehet bele tenni. Egyszerre körülbelül 2-3 liter készül.
Hozzávalók
• 20 dkg rózsaszirom
• 1 kg cukor
• 1 liter víz
• 2 citrom leve, és a citromok héját is belefőzöm
• 1 rúd vanília belekaparva
Így készül
Addig főzöm, míg kifehéredik a szirom. Forrón üvegekbe szűröm, és száraz dunsztban hagyom, míg ki nem hűl.
Kamrában, sötét helyen tárolom. Felhasználható elsősorban szörpnek, de lehet teába tenni, esetleg fagylaltot díszíteni vele."