Amikor a paradicsom lerúgja a virágát – vajon miért teszi?

Amikor a paradicsom lerúgja a virágát – vajon miért teszi?

Ha nincs virág, sajnos termésre sem számíthatunk.

Honnan ismerjük fel, de legfőképp: hogyan előzhetjük meg?

Bosszantó jelenség, amikor azt tapasztaljuk, hogy bár hoz virágot a paradicsom, némi idő elteltével ezek sorban lepotyognak, esélyt sem adva ezzel termés kifejlődésére.

paradicsom viragat lerugja 03

Mi okozza?

Ha a paradicsom virágai lehullanak, ennek oka mindenekelőtt a hőmérsékleti ingadozásokban keresendő. A paradicsomnak az éjszakai órákban 13-23 °C-os hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a virágait meg tudja tartani. Ha a hőmérséklet ezen a tartományon kívül esik, bekövetkezhet a nemkívánatos virághullás. A virágok nem várt lehullását okozhatja továbbá rovarkártevő, vízhiány, a túl sok vagy túl kevés nitrogén, de a beporzás hiánya is.

paradicsom viragat lerugja 02

Mi a teendő?

Bár az időjárást befolyásolni sajnos nem tudjuk, a többi feltétel teljesítésében sokat tehetünk: a növény kondícióját rendszeres műtrágyázással erősítsük, ültessünk a paradicsomtövek köré olyan virágos növényeket (például pillangóvirágot vagy selyemkórót), amelyek a kertbe, a közelbe csalogatják a beporzó rovarokat, továbbá szükség esetén környezetbarát, neem olajos rovarölő szereket alkalmazzunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR