Árnyékkedvelő ritkaságok: mire ügyeljünk, ha páfrányt ültetünk a kertbe?

Árnyékkedvelő ritkaságok: mire ügyeljünk, ha páfrányt ültetünk a kertbe?

Távol tarthatja a csigákat.

A páfrányok tagoltságot, játékot hoznak a kertbe a szokatlan formájú leveleikkel. Számtalan fajból és fajtából választhatunk a különféle klímaadottságokkal bíró kertekbe. Otthonra találhat nálunk például a pajzsika, a négylevelű mételyfű, a madárfészekpáfrány, a nyugati pikkelypáfrány, az európai struccpáfrány is.

A mi éghajlatunkon általában az árnyékban érzik jól magukat, fontos, hogy ne érje őket közvetlen napfény. A világos árnyék is jó választás, ahova a Nap sugara időnként behatol. Az örökzöld páfrányokat a téli napsütéstől is igyekezzünk védeni. Olyan helyre ültessük őket, ahol a gyerekek és a háziállatok nem járnak, mert a páfrányok mérgezőek. Ugyanakkor ez hasznos lehet a csigákkal szembeni védekezéshez, ugyanis a páfrányok távol tarthatják a puhatestűeket.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 03

A páfrányok meglehetősen toleránsak és a normál kerti földben is megélnek, de a laza, humuszban gazdag talajon fejlődnek a legjobban. A talaj legyen jó vízelvezető, mészben szegény, homokos-agyagos, savanyú vagy semleges. Ügyeljünk arra, hogy a növények ne túl forró és száraz helyre kerüljenek. Akadnak fajták, amelyek kavicsos-sziklás helyre is ültethetők, például a gímpáfrány, az erdei bordapáfrány vagy az aranyos fodorka.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 10

Alapvetően elegendő vizet igényelnek, ezért legjobban a nagyobb kövek árnyékában érzik magukat. Kivételt jelent a nyugati pikkelypáfrány, ami kevesebb nedvességgel is beéri. A páfrányok jól mutathatnak falak előtt és kedvelik a fák, például a díszcseresznye, a fanyarka, az erdei fenyő, a vörös fenyő árnyékát.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 04

A páfrányokat legideálisabb tavasszal ültetni, de a robusztusabb fajokat pl. a saspáfrányt akár a fagymentes őszi, téli napokon is a földbe tehetjük. A növény valamennyivel mélyebbre kerüljön a talajban, mint ahogy a cserépben volt és az ültetést követően alaposan locsoljuk meg a tövet.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 05

Ajánlott mulcsozni az ágyást, ágakkal vagy lombbal takarjuk, főként télen a növények tövét. Hosszabb száraz időszak esetén öntözzük a növényeket. 1-2 évente érdemes komposztot is adni a páfránynak. A lombhullató páfrányok hajtását vágjuk vissza a felére októberben, az örökzöldeket röviddel a tavaszi kihajtás előtt érdemes metszeni.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 06

A páfrányok jól mutatnak más árnyékkedvelők társaságában, például a békabogyóval, szívlevelű turbántokkal, árnyliliommal, püspöksüveggel, tópartifűvel. Kora tavasszal a hóvirág, a tőzike, a nárcisz adja az első színfoltokat – amint a páfrányok kihajtanak, ezek a növények visszahúzódnak. Helyettük nyáron és ősszel virágzó hagymások, turbánliliom, őszi kikerics bújnak majd később elő.

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 07

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 08

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 09

arnyekkedvelo ritkasagok pafrany 11

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR