Hogyan fogjunk magot a kedvenc paradicsomunkról?

Hogyan fogjunk magot a kedvenc paradicsomunkról?

Szaporítóanyag a jövő évre.

Ha nagyon beválik nekünk egy paradicsomfajta, akkor érdemes eltenni magot róla a következő évre. Csak azokat a paradicsomokat tudjuk így szaporítani, amelyek nem F1 hibridek, mert esetükben azonos tulajdonságokkal rendelkező növényeket kapunk. A magnyeréshez egészséges terméseket használjunk, amelyek már teljesen érettek és könnyedén lehúzhatóak a bokorról.

kedvenc paradicsomunkrol magot 02

A magnyerés menete a következő:

1. Vágjuk félbe a paradicsomokat és kanalazzuk ki a maggal teli gyümölcshúst.

2. Öntsük le langyos vízzel a magokat úgy, hogy jól ellepje őket a víz, adjunk hozzá cukrot és tegyük a pépet egy üvegbe, amit lefedünk légybiztosan (a legjobb, ha egy kendővel és gumival oldjuk meg, így tud levegőzni).

3. Tegyük az üveget meleg helyre. Most kezdődik az erjedés, ami feloldja a csírázást gátló kocsonyás anyagot a magok körül.

4. 1-2 nap után lesüllyednek a magok az üveg fenekére. A sikeres erjesztés után nem maradhatnak túl sok ideig a vízben, mert különben csírázásnak indulnak.

5. Ezt követően öntsük át egy szitán a magokat és öblítsük le őket folyóvíz alatt. Egy kávéfilterre vagy konyhai törlőre terítsük szét a magokat és hagyjuk megszáradni. Végül a legjobb, ha egy papírzacskóban vagy egy zárt dobozban tartjuk a szaporítóanyagot. Ne felejtsük feliratozni őket!

Ha nagyon kevés az időnk, csak öblítsük le a magokat egy szitába téve, folyóvíz alatt, erjesztés nélkül, majd hagyjuk egy papírtörlőn megszáradni őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR