Augusztus végétől már ne vágjunk hajtásokat a kakukkfűről

Augusztus végétől már ne vágjunk hajtásokat a kakukkfűről

Fagyérzékeny ágacskák.

Amennyiben a kakukkfüvet a szabadban teleltetjük át, legyünk óvatosak a nyár végi metszéssel, hajtásszedéssel. A kakukkfű és a többi örökzöld fűszernövény gyakorlatilag egész évben szedhető, a leveleket az év bármelyik napján begyűjthetjük, a hajtásokat azonban csak augusztus végéig. Az ok egyszerű: a hidegre érzékeny ágacskáknak az első fagyok megérkezte előtt fásodniuk kell. Így tudja a növény a telet átvészelni károsodás nélkül, hogy a következő évben ismét a mediterrán aromát élvezhessük.

kakukkfu augusztus vege 02

A leggazdagabb ízt a levelek közvetlenül a virágzás előtt adják, ilyenkor a legmagasabb az illóolajtartalmuk. Ez különösen fontos akkor, amikor a leveleket szárításhoz szedjük. Szüretnél a levelek legyenek szárazak, a legjobb, ha késő délelőtt vagy dél körül hozzuk a metszőollót egy napsütötte napon.

A kakukkfüvet a fagyveszély miatt sose vágjuk vissza késő nyáron vagy ősszel. A legjobb időpont a metszéshez a tavasz, az utolsó erős éjszakai fagyok elmúltával rövidítsük meg az előző évi hajtásokat. Így életerős, sűrűn bokrosodó növényt kapunk. Az idős, fás, hajtásokat már nem szükséges metszeni.

Annak érdekében, hogy a növény ne fordítson felesleges energiákat a magérlelésre, a virágokat azonnal vágjuk le elnyílás után. Ne a teljes virágos hajtást nyisszantsuk le, csak magukat a virágokat.

Bevezető kép: Gilles Bassière

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR