Az első fagyok után szüreteljük a batátát

Az első fagyok után szüreteljük a batátát

Neveljük állványon.

A batáta vagy édesburgonya dísznövényként is ismert, de bátran hasznosíthatjuk zöldségként is. Az újabb fajtáknak köszönhetően a veteményesben is helyet kaphat, vegetációs periódusa mindössze 100 napra szűkül.

A ’Burgundy’ tipikusan narancsszínű gumóiról, a ’Murasaki’ fehér húsáról, a ’Bonita’ sárga, krumplira emlékeztető színéről ismerhető fel.

A termesztés során fontos, hogy meg kell akadályozni a hosszú hajtások újra legyökeresedését, mert akkor a gumók növelésére kevesebb energiát tud a növény fordítani. Ezért a növény körül a talajt fedjük le mulcsfóliával, vagy kössük fel a hajtásokat. A hajtásokat egy kis mászókára is vethetjük, vagyis 3 botra, amelyeket sátorszerűen szúrunk a földbe, a tetejét pedig összekötjük. Így akár a teraszon, az erkélyen egy cserépben is nevelhetjük a növényt. A batáta napos helyet és csak mérsékelt tápozást igényel.

batatat elso fagyok utan 02

A termést az első fagyok után kell betakarítani. A károsodott, sérült gumók gyorsan rothadnak, ezért óvatosan kell őket kiásni. A vízzel megtisztított gumókat a legjobb néhány órán át száradni hagyni a napon. Kb. egy hét meleg szobában eltöltött idő után újságpapírba csomagolva hónapokig eltartható.

batatat elso fagyok utan 03

Az édesburgonya legalább 2-3 hét tárolás után a legfinomabb. Ilyenkor ugyanis a keményítő egy része cukorrá alakul és édesebb lesz a gumók íze. Az édesburgonya nem alaptalanul kapta nevét, Japánban például édességként is szervírozzák.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR