Termésükkel a madarakat tápláló növények a kertben

Termésükkel a madarakat tápláló növények a kertben

Büféasztal.

A télen is piros, sárga, lila, narancsszínű bogyókkal díszítő növények nem csak dekoratívak, de hasznosak is: terített büféasztalt kínálnak kertünk szárnyas lakói, vendégei számára. A természetes finomságokat előszeretettel csipegetik a madarak, ezek a tápanyagok hozzájárulnak az őszi-téli védelmükhöz.

termesukkel madarakat 02

A legkedveltebb madárcsemegék közé tartozik a piros bogyójáról ismert madárberkenye (Sorbus aucuparia), a vadcseresznye (Prunus avium), a fekete bodza (Sambucus nigra), a közönséges kecskerágó (Euonymus europaeus), a kökény (Prunus spinosa)  és a vadrózsa (Rosa canina).

termesukkel madarakat 03

Ezeknek az őshonos fásszárú fajoknak a nagy előnye, hogy nem csak táplálékot biztosítanak a madaraknak, de élőhelyet, fészkelőhelyet, menedéket is kínálnak.

termesukkel madarakat 05

Számos madárfaj egyik kedvence a szirti fanyarka (Amelanchier ovalis). Feltűnőek a tavaszi bronz hajtásai, majd szép, fehér virágzata, ősszel pedig narancsvörösre színeződő leveleivel díszít. Gyümölcsei először pirosak, majd érett fázisban kékesfeketétől sötétliláig terjedően színeződnek. Édes, lédús bogyói nem csak a szárnyasok körében kedveltek, de finom lekvárt készíthetünk belőlük magunknak is.

termesukkel madarakat 07

Nem csak a lombhullató bokrok, fák jöhetnek számításba. A tűlevelűek között is találunk a madarak táplálkozását segítő fajokat, így például a tiszafa (Taxus baccata)  piros magköpenyét (vigyázat, minden más része mérgező az ember számára!) is szívesen csipegetik, de említhetjük a borókát (Juniperus), vagy a lucfenyőt, jegenyefenyőt.

termesukkel madarakat 04

Ezeket a növényeket természetes sövényként, szoliterként is ültethetjük a kertbe. Fontos, hogy a terméseket télire is a bokrokon, fákon hagyjuk, ezzel (akár "fagyasztott formában" is) eleséget biztosítva a madaraknak.

termesukkel madarakat 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR