Hogyan tároljuk a diót télen, hogy hosszú ideig elálljon?

Hogyan tároljuk a diót télen, hogy hosszú ideig elálljon?

A kérdés: mit kezdjünk a kertben termett vagy a piacon vásárolt zsáknyi dióval, hogy még véletlenül se penészedjen meg?

A téli ünnepek időszakában a dió keresett cikk, akár a díszítéshez, akár sütemények készítéséhez. Jó termésű időszakban nem jelent gondot, de bizony vannak olyan időszakok, amikor kevesebb dió terem.

Ahhoz, hogy a dió sokáig friss maradjon, miután a begyűjtés megtörtént, szellős helyen, pl. a padláson vagy fedett teraszon szárítsuk meg, az időjárástól függően 6-7 héten keresztül. Időnként forgassuk át, hogy ne penészedjen össze. Ezután necchálóban felakasztva, vagy ládákban tároljuk. Levegős helyiségben 10-16 fokos hőmérsékleten több hónapon keresztül tárolható.

dio tarolas telen 03

A melegebb helyiségbe csak annyit vigyünk be egyszerre, amit rövid időn belül fel is használunk. 20 fok fölötti hőmérsékleten a telítetlen zsírsavakban gazdag dióbél még a héjában is hamar megavasodhat. Hűvös, sötét és légmentesen tárolva pl. a hűtőszekrényben a dióbelet ledarálva, feldarabolva még egy hónapig lehet tárolni. A légmentes csomagolás nagyon fontos, különben hamar elveszíti aromáját és átveszi más ételek ízét.

dio tarolas telen 02

Tipp

Próbálja ki az én módszeremet. Ha van hely a mélyhűtőben, mi akár egy láda diót is meg szoktunk tisztítani egyszerre. Zárható műanyag dobozba teszem, és mindig csak annyit veszek ki belőle, hogy kb. egy 2-3 literes üvegbe beleférjen. De mielőtt beletenném az üvegbe, előtte egy tepsire rakom, hagyom szabadon jól kiszáradni, időnkét átforgatom, majd az üveget kupakkal lecsavarozom.

De akár a ledarált diót adagonként is lefagyaszthatja, csak akkor írja rá, hogy melyik hány deka, és mindig csak azt a csomagot vegyi ki a fagyóból amennyi a süteményhez kell.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR