A dió 11 különleges haszna

A dió 11 különleges haszna

És ebből csak egy a finom a dióbél, a többi a ráadás.

A közönséges dió - más néven pompás dió – nemcsak finom, hanem számos egészségi probléma orvoslója is.

A diófélék családjába tartozik, Elő-Ázsiában, Dél-Kelet-Európában honos. Európába a 15. század elején került. Terebélyes, 10-20 méter magas fa, egy kertből sem hiányozhat, ha van számára elég hely. Régen szívesen ültették a baromfiudvarba, istállók mellé, mert levelének illata távol tartotta az apró vérszívó rovarokat. A diófának minden részét hasznosítják.

dio 11 haszna 01

Kérge szürkésfekete, lemezekre repedezett, melyek felülete sima. Ágai erőteljesek, vaskosak, simák. A fiatal hajtások zöldek, később barnák, majd szürkévé válnak. A levelei ellipszis alakúak, porzós barkák az előző évi vesszőkön, a termős virágok a hajtások csúcsán vagy a csúcs közelében májusban nyílnak a szél porozza be.

Termésének külső fala zöld, húsos, éréskor megbarnul. Benne található a kemény dióhéj és a fajtától függően 3-5 cm átmérőjű mag.

Gyógynövényként a termésburkot és a leveleket használják. Az egészséges, ép, zöld leveleket és az érett termések barna, feketés héját gyűjtik júniustól augusztusig, melynek íze fanyar, kesernyés.

Kémiai alkotórészek a levélben: keserűanyagok, cserzőanyagok, kávésav, flavonoidok, illóolaj, neoklorogénsav és C-vitamin. Vértisztító, emésztést serkentő, összehúzó hatása van.

Teáját gyomor, bélhurut, hasmenés, étvágytalanság, magas vérnyomás esetén isszák.

Külsőleg a levél forrázatát bőrbetegségek, szemgyulladás ellen borogató-szerként alkalmazzák. 5 g hatóanyagot leforráznak 2 dl vízzel, 5 percig hagyják állni, majd leszűrik. Fürdőkúrában aranyér, bőrkiütések kezelésére hatásos szer.

Kémiai alkotórészek a termésburokban: juglon, cserzőanyagok, cukrok, kalcium-sók, almasav, citromsav és C-vitamin.

dio 11 haszna 02

Összehúzó, izzadásgátló hatása van. Belsőleg nem alkalmazható, külsőleg fürdőkúrában használják izzadás-gátlóként. Olívaolajban főzve barna hajfesték nyerhető belőle.

A dióbél vérszegénység, sápadtság ellen hatásos. A magvak magas olajtartalmúak, a hidegen sajtolt zsíros olaj értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Érelmeszesedés megelőzésére naponta 1-2 kávéskanálnyit fogyaszthatunk belőle. Majonézek, saláták készítéséhez hidegen használják. A diót, hogy hosszú idei friss maradjon, tárolás előtt a napon szárítsuk, mert erősebb hőhatásra, pl. sütőben szárítva a dióbél megbarnul és keserűvé válik.

Fájából értékes bútor készíthető. A növény részeit különböző iparágak is felhasználják (faipar, élelmiszeripar).

Még több dió:

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR