Az új bioszenzorok segítségével üzenetet küld a növény, ha stresszes

Az új bioszenzorok segítségével üzenetet küld a növény, ha stresszes

Most figyelj rám!

Forradalmi újítás mutatkozott be a növénytermesztésben: a Vivent svájci cég innovatív bioszenzorai detektálni tudják a stresszjeleket a növényekben már jóval azelőtt, hogy a látható tünetek megjelennek. Az ültetvény egészségi állapotának valós idejű monitorozása megmutatja, hogy mikor fejlődnek jól növények és mikor stresszelnek és alulteljesítenek, miközben kártevőkkel, kórokozókkal vagy más kedvezőtlen tényezőkkel birkóznak.

Szabó András, a Zeiler hidrokultúrás paradicsomtermesztéssel foglalkozó lébényi cég szakembere már lehetőséget kapott a növényi riasztó kipróbálására. Véleménye szerint tökéletes a rendszer, pontosan nyomon követhető a stressz megjelenése, és most azon dolgoznak, hogy ezen kritikus órák hatását minimalizálják.

A szerkezet segítségével képet kaphatunk a növény állapotáról, eddig nem ismert lehetőségek nyílnak meg előttünk, és kiiktathatjuk a rejtett stresszes periódusokat, amelyek meghatározó nyomot hagynak a termésmennyiségen. A termesztők most már valós idejű figyelmeztetéseket kaphatnak, közvetlenül az ültetvényből.

bioszenzorok stresszes noveny 02

A teljes tenyészidőszak legkritikusabb 1%-a jelentősen csökkentheti a termésmennyiséget. A Vivent találmánya segíthet abban, hogy kiiktassa a folyamatból ezeket az optimálistól nagyon távol eső órákat és így a termés mennyiségét 10%-kal vagy még többel növelje. A Vivent bioszenzorai azonosítják ezt az időszakot és az ide vezető eseményeket, és így figyelmeztetik a termesztőt, hogy ideje cselekedni.

Noha bizonyos mennyiségű stressz előnyös, a túl sok már káros hatással bír. Akadnak elkerülhetetlen stresszfaktorok, például a szüretnél vagy lombtalanításkor, ezek kiszűrhetőek a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével.

bioszenzorok stresszes noveny 03

A Vivent riasztórendszere e-mailt vagy szöveges üzenetet küld, amennyiben a növényt stresszhatás éri. Maguk a növények küldenek üzenetet akkor is, amikor ez az időszak véget ért. Ab van Marrewijk, a Tomatoworld Field Lab termesztési vezetője arról számolt be, hogy a gyakorlatban jól használhatóak ezek az értesítések: például amikor elfelejtették az energiavédőt lekapcsolni éjjelre, üzenet érkezett, hogy a növények szenvednek.

A svájci cég örömmel fogadta a visszajelzéseket, a mérhető javulásokat, az algoritmusok és bioszenzorok hasznosságáról szóló beszámolókat.

Forrás: www.vivent.ch, www.phytlsigns.com, Zeiler Hungária Kft. | Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR