Bálványfa, a kiirthatatlan csodanövény

Bálványfa, a kiirthatatlan csodanövény

Kínában ezerjó fának, itthon veszélyes gyomnak tartjuk, amely még a fűrészt is kicselezi.

A mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) Kína és Korea területéről származó lombhullató fafaj. A tudományos és a magyar nemzetségnév is valamilyen mennyei vagy isteni nagyságra utal, az “altissima” fajnév szó szerint a legmagasabbat jelenti. A faj objektív méretei ezeket a jelzőket nem indokolnák, de a növekedésének a gyorsasága, különösen a kezdő években valóban lenyűgöző. Magról is megnő méteresre az első nyáron, de tő- vagy gyökérsarjról őszre vaskos és több méteres fácska fakad. A törzs vastagsága megtévesztő, mert belül főleg üreg és rekeszes bél: így a tüzelhető vagy feldolgozható fatömeg meg sem közelíti a látványból feltételezhetőt.

Nem ecetfa, csak hasonlít

Nálunk sokan helytelenül ecetfának nevezik a levelek némi formai hasonlósága alapján, és ebben sajnos a tudomány is vétkes, mert a rokonság téves beazonosítása eredetileg botanikusoktól származik.

Apró szőrök árasztják a szagát

A bálványfa többnyire pirosas levelekkel viszonylag későn fakad, a páratlanul szárnyalt levelek hamar kizöldülnek, akár méteresre nyúlnak, 11–41 levélkéjük van, vállukon mirigyes fogacskákkal. A névadó mirigyek és apró szőrök árasztják a többségünk által kellemetlennek érzékelt szagot, amely talán a kártevőktől védi a lombot. A jellegzetes szag a zöld hajtásokat megsértve vagy a leveleket megdörzsölve is érezhető.

Csavart szárnyú, repülő termések

A virágzás a magyar flóra többségéhez képest kései, ezért a méhészek és a természetes rovarvilág számára is nagyon értékes a nektár. A hatalmas bugavirágzat virágai látszólag hímnősek, de a valóságban a bálványfa felemás kétlaki, a termő példányok porzói terméketlenek, ezek a virágok funkcionálisan nővirágok. A csavart szárnyú lependék termések eleinte zöldek, később piroslók, végül szárazon már barnák, könnyűek és a szélben pörögve messzire repülnek. Az őszi lomb gyakran élénk sárga, az éves vesszők kérge barna, világosan szemölcsös, a vaskos levélalapok helyén jellegzetes ripacsok maradnak.

Kínában csodanövény, nálunk gyom

Kínában a bálványfa szeretett növény, tavaszjelző, számos népi gyógyszer forrása, faszén alapanyag, egy selyemlepke faj tápnövénye. Nálunk a háborús romokon, a foghíj telkeken, a rozsdaövezetben, a düledező épületeken, az utak és vasutak mentén először megjelenő, hihetetlen tűrőképességű, fásszárú gyom. Hódít a mérsékelt égöv összes erdejében, száraz gyepekben, homokon és sziklákon. A legnagyobb kárt a természet-védett területeken okozza, kiszorítja a természetes növénytakaró fajait. A bálványfa gyökerei űzik a honos növényeket, a lehullott hatalmas lombtömeg a talajt is kedvezőtlenül változtatja meg. Csak fűrésszel nem érdemes irtani, a tősarjak magasabbra nőnek az eredetinél, a gyökérsarjak megsokszorozzák az egyedeket. A tudomány próbálkozik baktériumos és gombás fertőzésekkel, de az eddigi eredmények szerények, egyelőre marad a vegyszeres gyomirtó kezelés.

balvanyfa kiirthatatlan 02
Bálványfa pirosas levélfakadása

balvanyfa kiirthatatlan 03
Bálványfa fiatal hajtása és rügye

balvanyfa kiirthatatlan 04
Bálványfa gyökérsarj palántája

balvanyfa kiirthatatlan 05
Bálványfa levélke fogacskái

balvanyfa kiirthatatlan 06
Bálványfa mirigye a levélke fogacskáján

balvanyfa kiirthatatlan 07
Bálványfa virágzata

balvanyfa kiirthatatlan 08
Bálványfa virága szemből

balvanyfa kiirthatatlan 09
Bálványfa virága oldalról

balvanyfa kiirthatatlan 10
Bálványfa még zöld terméstömege

balvanyfa kiirthatatlan 11
Bálványfa pirosló termései

balvanyfa kiirthatatlan 12
Bálványfa érett termései

balvanyfa kiirthatatlan 13
Bálványfa levélripacsa

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR