Vörös festéket nyerhetünk a mindent elborító alkörmös bogyójából

Vörös festéket nyerhetünk a mindent elborító alkörmös bogyójából

A festőlevű karmazsinbogyók mérgezők, de meglepő módon ügyes feldolgozással az alkörmös növény ehetővé tehető.

Amerikai és kínai menekültek

Két alkörmös faj hódít Magyarországon. Az amerikai alkörmös (Phytolacca americana)  már ötszáz éve megjelent az európai kertekben, és legalább kétszáz éve szabadult ki a természetbe; a kínai alkörmös (Phytolacca esculenta)  még csak száz éve érkezett, de szinte azonnal kiszökött. Mára mindkettő kellemetlen özönnövény. A tudományos nemzetségnév növényi lakkot, bíbortetvek által előállított piros színezéket jelent, és innen ered a magyar név is.

Természetes, vörös festék

A kárminpiros, a karmazsin, és az ebből a nép száján torzult alkörmös festéke az ókorban még bíborcsigából, később különböző növényeket szívogató tetvekből, és az utóbbi századokban a karmazsinbogyókból, az alkörmösök terméseiből készült.

Ügyesen feldolgozva ehető, egyébként mérgező

Az esculenta fajnév ehetőt jelent, az ázsiai származású növény fiatal hajtásait spárgaként, leveleit főzelékként fogyasztották. Az amerikaival az indiánok csak háromszori forralás, és közben a főzőlé többszöri leöntése után tették meg ugyanezt. Az érett sötétlila, majdnem fekete bogyók és a levük kevésbé mérgezőek, vörösborok festésére, ételek színezésére használták, mára mérgezőnek minősülnek, de természetes textilfestésre ma is alkalmasak. Nyersen és nem elég alaposan hőkezelve viszont mindkét növény zöld részei veszélyesek.

Kiszorítják a természetes, helyi növényeket

Invazív terjedésük nem jelent a parlagfűhöz és a selyemkóróhoz hasonló veszélyességet, de azért üldözendő özönnövények. Az amerikai alkörmös meghódította a hazai homokterületek ültetett akácosait, mindkét alkörmös előfordul a bolygatott területeken, a kertek és parkok elhagyottabb részein, sokszor észreveszem az utak menti illegális szemétlerakatok közelében. Ebből is látszik, hogy nagy tápanyagigényű évelő növények, melyek föld feletti részei az első októberi fagyra elpusztulnak, de vastag, répaszerű gyökerük már kora tavasszal újra kihajt. A kínai alkörmös levelei szélesebbek, porzószálai szélesebb tövűek, a bogyók éretten is tagoltak, a terméses fürt felálló marad. Az amerikai alkörmös hajtásai pirosak, levelei keskenyebbek, a virágokban tíz porzó van, a bogyók felszíne éretten kisimul, az érett fürt lekonyul. Mindkettő gyökerestől irtandó!

alkormosok voros festek 02
Kínai alkörmös erőteljes előtörő hajtása

alkormosok voros festek 03
Kínai alkörmös szélesebb levelű palántája

alkormosok voros festek 04
Kínai alkörmös széles levelei és felálló virágzata

alkormosok voros festek 05
Kínai alkörmös 7-8-9 porzójú virágai

alkormosok voros festek 06
Kínai alkörmös széles tövű porzószálakkal

alkormosok voros festek 07
Amerikai alkörmös éretlenül még tagolt bogyói

alkormosok voros festek 08
Amerikai alkörmös csüngő termésfürtje

alkormosok voros festek 09
Amerikai alkörmös éretten kisimult bogyói

alkormosok voros festek 10
Amerikai alkörmös hatalmas példánya egy szemétdombon

alkormosok voros festek 11
Amerikai alkörmös megfagyott példánya homoki akácerdő szélén

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR