A paradicsom csúcsrothadása tönkreteheti a teraszon nevelt paradicsomot, de a kerti állományt is a szemétre küldheti. A megoldás trükkös!
A paradicsom úgy néz ki, mintha megskalpolták volna. Illetve először mindenki gombabetegségre gondol, hiszen bemélyedő hatalmas rothadó folt látszódik a bogyó alsó, földhöz közelebbi részén, ami később penészréteget is fejleszt. A jelenséget úgy nevezik, hogy paradicsom csúcsrothadás, vagy paradicsom talpasság. Nem gomba okozza, legfeljebb másodlagos tünet lehet a penészek jelenléte. A fő gond egy fejlődési rendellenesség, amelyet a kálcium hiánya okoz a bogyóban. A paradicsom nem tudja felvenni a gyökereivel a kálciumot, így a bogyó növekedésekor nincs elegendő mértékben jelen. Ez tehát egy hiánybetegség.
Mik a betegség tünetei?
A kálciumnak fontos szerepe van a sejtnövekedésben és a sejtfal megfelelő kialakulásában, így a hiányában a fejlődő sejtek hártyája nem fog megfelelően kialakulni, később ezek a sejtek elhalnak. A csúcsrothadás már a zölden fejlődő bogyókban is felfedezhető, kör alakú zöldes-barnás besüppedő rész képében. Akár paprikán is kialakulhat.
Pedig a talajban általában elegendő a kálcium (kivételt képeznek a savas vagy szikes, rendkívül gyenge talajok). A paradicsomok szépen, megfelelően fejlődhetnének, csakhogy az a baj, hogy ez az elem nem jut el oda ahova kell. A kálciumhiány nem azért alakul ki, mert a kálcium hiányzik a talajból, hanem azért mert nincs a növény számára felvehető formában. Így van ez sok más mikroelemmel is.
Mitől alakul ki a kálciumhiány?
A modern házikertbe vagy az erkélyen cserépbe ültetett paradicsom érésének az időszakában előfordul, hogy a talaj nagyon kiszárad két öntözés között. A kalciumfelvételt megnehezítő tényezők közül ez a legfontosabb és a leggyakrabban előforduló. A cserepek talaja nem annyira egyenletes vízellátású, mint a szabadföld.
A másik fontos tényező a talaj túlzott felmelegedése. A nap süti a cserép oldalát, a talaj felforrósodik és a körülmények megnehezítik a kálcium felszívódását.
A harmadik ok a túlzott műtrágyázás vagy tápoldatozás lehet. Ha a tápanyagokban túlzott arányú nitrogén található, akkor az kálcium felvételét hátrányosan befolyásolja.
Mi a teendő, hogy megmentsük a paradicsomot?
Azokon a bogyókon, amelyeken már megjelent a csúcsrothadás nem lehet segíteni, viszont a későbbiekben fejlődő gyümölcsök még megmenthetőek. Az okokat egytől egyik meg kell szüntetnünk.
A legfontosabb dolog, hogy segítsük a növény vízfelvételét. Öntözzünk többször, kevesebbet, tartsuk a tövek körüli talajt állandóan nedvesen. Takarjuk be a talaj felszínét fűnyesedékkel, fóliával, kaviccsal vagy bármi mással, ami a párolgást és felmelegedést csökkenti.
Ugyanakkor ne párásítsunk, mert a magas páratartalom csökkenti a növény párologtatását és ezzel a vízfelvételét is. Ha kevesebb a vízfelvét, kevesebb esély a kálcium bejutására is.
Kálciumos levéltrágyát ugyan használhatunk, de nincs sok értelme, mert a leveleken keresztül felvett kálcium nehezebben jut el a gyümölcsbe. Ráadásul a levéltrágyák növekedésre, hajtás és levélfejlődésre serkentik a növényt, ami tovább növeli a kalciumigényt.
A cserepek oldalát ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, árnyékoljuk valamivel, hogy ne melegedjen fel a talaj. Így nem alakul ki a felvételi nehézség.