Bevált a védekezés: a meztelencsigák garantáltan berezelnek tőle

Bevált a védekezés: a meztelencsigák garantáltan berezelnek tőle

Hatékony megoldás.

Kettős módszert alkalmaz kertjében Hégely Sándor a meztelencsigák kártétele ellen. A következőkből megtudhatjuk, mi mindenre van szükség hozzá, és hogyan működik.

"Az öntapadós rézszalagra úgy bukkantam rá, hogy egyszerűen feldobta az internetes kereső. Valami megbízható bio csigairtószert kerestem, mert a metaldehid tartalmú kék granulátumot sosem akartam használni, a sörcsapda és az elektromos csigakerítés pedig nem váltak be igazán. Így az interneten találtam rá a "Schneckenkorn" nevű vas-foszfátot tartalmazó és biokertben is használható készítményre. A rézszalag "csak" melléklelet volt. Viszont rendkívül fontos lelet, mivel a kettőt együtt lehet igazán jól használni.

meztelencsigak berezelnek 08

Kerítsd el a meztelencsigák ellen védendő területet hézagmentesen a rézszalaggal, aztán szórj ki ezen a területen vas-III-foszfát granulátumot, hogy a már ott lévő csigákat is kiiktasd.

meztelencsigak berezelnek 02

Nekem olyan jó tapasztalataim vannak a rézszalaggal, hogy igazából csak egyetlen, véletlenül bekerült példánnyal találkoztam, őt kidobtam, itt még a bio granulátumra sem volt szükség.

meztelencsigak berezelnek 03

A rézszalag öntapadós, fára, fémre, betonra könnyen felragasztható. Nekem nem sikerült teljesen egyenes vonalban, talán mert siettem. De kis odafigyeléssel dekoratív és hasznos csík lehet a magaságyás vagy akár terasz oldalán.

meztelencsigak berezelnek 06

Olyan védőbevonat van rajta, ami miatt nehezebben oxidálódik. A patinás rézszalag persze vélhetően elveszíti a hatásosságát, de addig sok időnek kell eltelnie.

meztelencsigak berezelnek 05

Nálam a ragasztóréteg helyenként a betontól elvált, ahogy talán látszik is a képen. De ott is könnyen újra tudom ragasztani (például mindenre IS jó "Mester" ragasztóval).

meztelencsigak berezelnek 04

Engem a rézszalag annyira meggyőzött, hogy jövőre a melegház alapjának oldalára is fel szándékozom ragasztani. Nagy könnyebbség lenne a tavaszi fejes salátát és hónapos retket a vas-foszfát granulátum mellett egy réz védővonallal is körbevenni. A rézszalag megelőz, a granulátum kezel.

meztelencsigak berezelnek 07

A sütőtökpalántát egy nem védett helyen tövig lerágta a meztelencsiga és a pótlásnak ültetett palántát is megkezdte már. Itt egyszerűen a palánta szárát tekertem körbe a rézszalaggal. Várom a fejleményeket."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR