Ezzel etesd a csupaszcsigákat, hogy elmenjen a kedvük a veteményes letarolásától

Ezzel etesd a csupaszcsigákat, hogy elmenjen a kedvük a veteményes letarolásától

Egyszerű, természetes anyag.

Egyre több meztelencsiga faj, potenciális kártevő jelenik meg a veteményesekben, de a vérbeli kerttulajdonosok sem restek, újabb és újabb praktikákat vetnek be ellenük.

Nagy Ágnes idén búzakorpát szórt ki, és az eddigi tapasztalatai biztatóak. A következőkben Ágnestől ismerhetjük meg a módszer lényegét:

"Évek óta szenvedünk a meztelencsiga-inváziótól. Legtöbbjük az invazív spanyol csiga és nagy barna csiga. Az idén megjelentek a kisebb fehér meztelencsigák is. Mivel a szomszéd nem gondozza a kertjét, a kertünk végén pedig egy vizes árok, valamint vasúti töltés húzódik, így a táptalaj nagyon kedvező a szaporodásukhoz.

Eddigi védekezésünk abban merült ki, hogy reggel-este szedegettük, vizes vödörbe dobáltuk őket. Alkalmanként gyakorta 2-300 darabot szedtünk össze. Valahogy mégsem fogytak. Tavaly magaságyásokat csináltunk, de rájöttünk, ezzel sem tudjuk megvédeni a palántáinkat, zöldségeinket. Kipróbáltunk mindent, amit lehetett, amit az interneten találtunk. Rézdrót, kávézacc, tojáshéj, fahamu stb., de a csigáknak semmi nem akadály.

Nemrégiben a Facebookon, a "Magaságyás, dombágyás, szalmabála, kert, fóliasátor" nevű csoportban olvastam valakitől, hogy búzakorpát tett ki, és arra mennek a csigák. Rögtön utána egy kolléganőm arról számolt be, hogy Hollandiában a virágágyások köré valami sárgás por volt szórva, és mivel nagyon kíváncsi volt, megkérdezte, mi az. Ott mondták nekik, hogy zabkorpa. Azt a célt szolgálja, hogy a csigák megegyék, mert a korpa vizet von el a szervezetükből, és kiszáradnak, elpusztulnak. Ekkor már nem volt kérdéses, hogy irány a terménybolt! Búzakorpa vagy zabkorpa, mindegy, a mechanizmus ugyanaz. Megdagad, ezzel a csiga kiszáradását okozza, ha megeszi.

ezzel etesd csupaszcsigakat 04

Még aznap este kis kupacokkal végigraktuk a kerítés mentén a kertet. A szomszéd gondozatlan kertjéből és a kert végi vizesárok felől jöttek a legtöbben. Legnagyobb megdöbbenésünkre kb. 2 óra elteltével minden kupac búzakorpa meztelencsigákkal volt tele, és bőszen ettek. Ez már biztató volt, mert így egybegyűjtve lényegesen könnyebb összeszedni őket, mint a kertet járva. De mivel nem tudtuk, hogy valóban elpusztulnak-e tőle, tettem egy kísérletet. Egy vödör aljába másnap este tettünk egy kupac korpát, némi jó nedves földet és 20 csigát. Következő estére elpusztultak.

ezzel etesd csupaszcsigakat 03

Azóta is minden nap pakoljuk a kis halmokat, nem csak a kerítés mellé, hanem a magaságyások köré, a kertbe ültetett növények köré, mindenhová, ahol megfordulnak. Pl. a bab egy jó részét lerágták, egyik reggel közel 40 darabot szedtem le a levelekről, szárakról. Este körberaktam korpával. Sem késő este, sem másnap reggel egy darab csiga nem volt a babon, viszont a búzakorpán ott hagyták a nyomukat.

Pár nap telt el azóta, bátran állítom, hogy erősen megfogyatkozott a csigák száma. Tegnap kora este nagy eső esett nálunk. Eső után mindig nagy vadászatot tartottunk, mindenhonnan özönlötték el a kertet. Ma reggel kimentünk, és alig találtunk csigát. Ez még számomra is hihetetlen.

ezzel etesd csupaszcsigakat 02

Még 3 sor borsó kint van a kertben, eddig csüngtek rajta a spanyol csigák, mint a karácsonyfadíszek. A tövénél is rengeteg volt, legutóbb 300 darabnál többet szedtem le róla. Már-már a sírás határán álltam. Most alig volt alatta valami, pedig rendesen felázott a kert a tegnapi nagy esőtől. Egyelőre bátran állíthatom, hogy a búzakorpa tökéletes bio csigairtó. Ami a számunkra, és nagyon sok kerttulajdonos számára nagyon fontos, hiszen azért termelünk itthon, amit tudunk, hogy a régi igazi ízek kerüljenek az asztalunkra vegyszermentesen.

Házas csigát is láttunk enni a korpából. Éticsigát is és kerti sávos csigát is. Ők viszont többnyire a kerítésre felfutott vadkomlón lakmároznak. A kertben található éticsigákat általában összeszedjük és a kerítésen kívül landolnak. Az ő számuk lényegesen kevesebb. A sávos csigákat nem kíméljük, a paprika és a saláta a kedvencük.

Remélem, hogy sokaknak segítség lesz. A Facebook-csoportban is egyre többen számolnak be arról, hogy valóban jó megoldás, és arról is, hogy a takarmányboltokban már sok helyen nem lehet korpát kapni. Változnak az idők, eddig a disznóknak vitték, most csigákat etetünk vele."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR