Tigriscsigával vegyük fel a harcot a meztelencsiga-invázió ellen?

Tigriscsigával vegyük fel a harcot a meztelencsiga-invázió ellen?

Gombával etessük.

Nagy meztelencsiga-pusztító hírében áll a nagy meztelencsiga – érdemes bevetni a nyálkás puhatestűek tizedelésére?

A tigriscsigaként is ismert nagy meztelencsiga (Limax maximus) nagytestű, akár 15 cm hosszú csiga, amelyet leopárdmintájáról rögtön felismerhetünk. A sötét, némileg hosszúkás foltok a világosszürke vagy barna alapszínű test hátsó részén csíkokká egyesülnek. Folt nélküli vagy fehér alapszínű példányok is előfordulhatnak.

tigriscsigaval harcot 05

Nappal az árnyékos, hűvös helyeken, a növények, farakások, kövek alatt pihennek, csak esőzések esetén jönnek elő. Az ivarérettséget kb. másfél évesen érik el és 3 évig élhetnek. Télen biztonságos helyre húzódnak és csak tavasszal jönnek elő újra.

tigriscsigaval harcot 03

A melegkedvelő nagy meztelencsiga eredetileg Dél-Európában volt elterjedt, azonban azóta Közép-Európát is meghódította. Elsősorban erdőkben, kertekben, parkokban él, de nedves pincékben is előfordul, ahol penészgombákat eszik.

tigriscsigaval harcot 04

Ha felbukkan a kertünkben, örülhetünk, mert nagy meztelencsiga-pusztító, szívesen eszi nem csak a kifejlett példányokat, de a petéket is. Ugyanakkor elhalt, korhadt növényi részek, gombák is szerepelnek az étlapján. Ahol nagy gondot okoznak a meztelencsigák (pl. a falánk spanyolcsiga), ott megfontolandó néhány tigriscsiga telepítése. Ezek a ragadozócsigák segítenek kordában tartani a terményt pusztító meztelencsigákat.

tigriscsigaval harcot 06

A kertünkbe került állatok idővel kolóniákat hoznak létre. Fontos, hogy a tigriscsigák számára megfelelő búvóhelyeket is kialakítsunk, ahova napközben visszahúzódhatnak. Az ideális egy árnyékos, nedves hely a fásszárúak alatt, lazán egymásra rakott, perforált téglákkal, deszkákkal, amelyeket ágak és levelek borítanak. Az állatok általában ettől a helytől 5-10 méteres sugarú körben aktívak, érdemes tehát a csigákat központi részen elhelyezni. Időnként ők is fogyasztanak salátaféléket, de nem olyan mértékben, mint a meztelencsigák.

tigriscsigaval harcot 02

Ha szeretnénk odacsalogatni őket a kertbe, kezdetben fehérjedús táplálékkal kell etetnünk, például szeletelt gombával, amit esténként kell szétszórnunk a kertben. Ha jól érzik magukat, számtalan utódot hoznak létre, idővel kialakul az ökológiai egyensúly a meztelen- és tigriscsigák között.

Ne helyezzünk ki csigamérget, mert nem csak a kártevő meztelencsigákat pusztítjuk el, de a hasznosakat is.


Egy nagy meztelencsiga-pár (Limax maximus) néhány éjjeli órája így telik (Time-lapse)

 

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR