Szörp és sajt is főtt a japánbirs terméséből

Szörp és sajt is főtt a japánbirs terméséből

Gyorsan fogynak.

Sörösné Kolonics Erzsébet  Nagyalásony környékén találkozott először a japánbirssel. Az első találkozást követő évben úgy döntött, begyűjti és befőzi az aprócska, savanykás almákat.

"Kutyasétáltatás közben már előző évben rátaláltam a bokrokra. Láthatóan vadgyümölcs volt, és kóstoláskor meglehetősen savanyú ízt adott.

Következő ősszel, amikor ismét gyümölcsöket hozott, gondoltam, rákeresek a neten, mik lehetnek ezek a helyes kis almácskák. Fotó alapján rá is leltem, és mivel előzőleg éppen galagonyalekvárt tettem el, arra gondoltam, hogy ha vadon is nő, de mégiscsak birs, hátha lehet valamit kezdeni vele.

japanbirs szorp sajt 02

Az eredeti elképzelésem birssajt lehetséges készítése volt, egy erdélyi oldalon találtam is a készítéshez receptet. Ott a hozzávalók csupán cukor és vaníliás cukor voltak. Nekem jobban tetszett a szegfűszeges, fahéjas ízesítés, ezt sima birsalmasajt receptnél találtam, így inkább ezt választottam.

Unokám, Janó, aki nálunk töltötte az őszi szünetet, nagy segítségemre volt a begyűjtésnél. 3,50 kg japánbirsből készítettem 2,80 kg birsalmasajtot, és maradt 2 l ivólevem, amit érdemes volt még eltenni. Tettem hozzá valamennyi cukrot (nem eleget), kidunsztoltam, de sajnos igen nagyon savanyú lett, így vagy 2 hónapot pihent az üvegekben, míg idén januárban sima birsalmasajt készítése közben újra elővettem, és több cukorral igen finom japánbirsszörpöt készítettem belőle. Sajnos nagyobb részét összekevertem a sima birsalmalével, de ezt soha többet nem teszem! A japánbirsszörp zamatával a birsalmaszörp fel sem veszi a versenyt!

Érdekesség, hogy a netes információim szerint a japánbirs augusztus végétől szeptember végéig érik, mi pedig az őszi szünetben szedtük Janó unokámmal.

A birsalmasajt receptet több másikból ötleteltem össze, ennek az összetétele adta meg a szörp zamatát is.

japanbirs szorp sajt 03

Amire szükség volt 1 kg birsalmasajthoz

• 80 dkg cukor,
• 10-15 szem szegfűszeg,
• 1 púpozott teáskanál fahéj,
• fél citrom leve.

japanbirs szorp sajt 04

1 l birsalmaszörphöz

• további 50 dkg cukor.

Így készül

Japánbirssajt

A birsalmákról a bevonatot konyharuhával jó alaposan letöröltem, átmostam őket, majd negyedeltem. A magházat és az azt ölelő kavicsos részt, illetve a héjáról a sérüléseket késsel eltávolítottam, fél citrom levét egy fazékban annyi vízbe nyomtam, hogy kb. az összes almát ellepje. A citrom csak a barnulás megakadályozására szolgál. A birsalma héja marad! A magas pektintartalom miatt szükség van rá.

Feltesszük főni, nekem kb. 20-25 perc alatt megpuhult. Szűk lyukú szitával kiemeltem a gyümölcshúst, ezt még a szitában jól kinyomkodtam, és a cukorral együtt egy másik fazékban ismét kb. 20 percig főztem, míg sűrű nem lett.

japanbirs szorp sajt 06

Kistányéron próbáztam, hogy mennyire köt meg. Ezt követően megnedvesített őzgerincbe, muffinformákba és kis méretű tepsibe öntöttem. 48 óra múlva sütőpapírra borítottam. Naponta, kétnaponta forgatni kell kb. 1-2 hétig. Nekem ez volt az első próbálkozásom, ennél kicsit tovább tartott.

japanbirs szorp sajt 05

japanbirs szorp sajt 07

japanbirs szorp sajt 08

Japánbirsszörp

A főzőlevet a szita alatti kinyomkodott sűrítménnyel újra leszűrtem, és a kilónkénti 50 dkg cukorral kb. 15 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem, és végül száraz dunsztba tettem 24 órára.

A szörp kb. 1 évig áll el, de addig biztos elfogy. A birsalmasajtnak is egy évet szavatolnak, de celofánba vagy alufóliába zárva a hűtőből bármeddig felhasználható.

japanbirs szorp sajt 09

A japánbirssajt különlegességet karácsony előtt családomnak, barátaimnak és jó ismerőseimnek ajándékoztam. Amit magunknak megtartottam, azt sültek mellé teszem, a reggeli pirítóshoz esszük, illetve sütemények töltéséhez használom.

A japánbirsszörp nagyon finom édes-savanykás ízt ad, csapvízzel vagy szódával ízlés szerint hígítható és fogyasztható."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR