Két fő alapanyaga egy időben szüretelhető.
Ha szereted a bodzát és az epret, akkor ez a recept neked szól! Vaszkóné Szlovák Kata egyedi lekvárját most te is elkészítheted otthon, amely a tavasz két kedvenc alapanyagát ötvözi. Olvasd el, hogyan alkosd meg konyhádban a bodzával ízesített eperlekvárt, ami garantáltan mindenkit elbűvöl majd.
"Ezzel a technikával most először készítettem a lekvárt. Eddig csak simán beáztattam a bodzát az eperrel, de én nem szerettem benne a virágokat, csak az ízét.
Hozzávalók
- kb. 15 tányér bodzavirág
- 3 kg eper
- 90 dkg cukor
- 1 teáskanál citromsav
- 3 csomag 2:1 Dr. Oetker dzsemfix
- 1 kanál étolaj
Szükséges eszközök
- egy nagyobb darab puha szúnyogháló vagy muszlin
- vastag aljú fazék
- botmixer
- csírátlanított üvegek
- tölcsér
- merőkanál
Így készül
A bodzavirágokat levágtam a zöld szárról. Szerintem a szártól olyan "zöld" íze lesz. Az egészet egy darab szúnyoghálóba kötöttem. 3 kg epret megmostam, cupkáztam, daraboltam. Összekevertem kb. 30 dkg cukorral és 1 tk citromsavval. Alulra bedugtam a bodzacsomagot. Este megkóstoltam. Nekem már elég bodzás volt, de akár másnapig maradhat benne.
Kivettem a zacskót és jól kicsavartam belőle a lét és az ízeket, majd másnapig hideg helyre tettem. Az eper jó sok levet eresztett közben.
Botmixerrel kb. ¾ részben pürésítettem. Hozzákevertem kb. 60 dkg cukorban elkevert 3 csomag Dr. Oetker dzsemfix 2:1 eperhez valót. 1 ek olajat tettem hozzá, mert az olaj nem hagyja habosodni a lekvárt. Forrástól 3 percig főztem.
Közben az üvegekbe kis vizet tettem és a mikróban csírátlanítottam.
A forró lekvárt üvegekbe szedtem, és az üvegeket 5 percre fejre állítottam. Ez követően mehetett is a polcra.
A dzsemfixes lekvárokat nem kell dunsztolni. A fixben lévő tartósító, ami a szorbinsav, a mai tudásunk szerint nem káros a szervezetre, gyomorsav hatására vízre bomlik.
Bármeddig eláll, én egy lakótelepi tárolóban kamraszekrényekben tartom a lekvárokat, befőtteket, szörpöket és még rengeteg mindent."