Bodzával bolondítva: készítsd el az epres tavaszi csodalekvárt!

Bodzával bolondítva: készítsd el az epres tavaszi csodalekvárt!

Két fő alapanyaga egy időben szüretelhető.

Ha szereted a bodzát és az epret, akkor ez a recept neked szól! Vaszkóné Szlovák Kata egyedi lekvárját most te is elkészítheted otthon, amely a tavasz két kedvenc alapanyagát ötvözi. Olvasd el, hogyan alkosd meg konyhádban a bodzával ízesített eperlekvárt, ami garantáltan mindenkit elbűvöl majd.

"Ezzel a technikával most először készítettem a lekvárt. Eddig csak simán beáztattam a bodzát az eperrel, de én nem szerettem benne a virágokat, csak az ízét.

Hozzávalók

  • kb. 15 tányér bodzavirág
  • 3 kg eper
  • 90 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromsav
  • 3 csomag 2:1 Dr. Oetker dzsemfix
  • 1 kanál étolaj

Szükséges eszközök

  • egy nagyobb darab puha szúnyogháló vagy muszlin
  • vastag aljú fazék
  • botmixer
  • csírátlanított üvegek
  • tölcsér
  • merőkanál

Így készül

A bodzavirágokat levágtam a zöld szárról. Szerintem a szártól olyan "zöld" íze lesz. Az egészet egy darab szúnyoghálóba kötöttem. 3 kg epret megmostam, cupkáztam, daraboltam. Összekevertem kb. 30 dkg cukorral és 1 tk citromsavval. Alulra bedugtam a bodzacsomagot. Este megkóstoltam. Nekem már elég bodzás volt, de akár másnapig maradhat benne.

viragos bodzas eperlekvar 02

viragos bodzas eperlekvar 03

viragos bodzas eperlekvar 04

Kivettem a zacskót és jól kicsavartam belőle a lét és az ízeket, majd másnapig hideg helyre tettem. Az eper jó sok levet eresztett közben.

viragos bodzas eperlekvar 05

Botmixerrel kb. ¾ részben pürésítettem. Hozzákevertem kb. 60 dkg cukorban elkevert 3 csomag Dr. Oetker dzsemfix 2:1 eperhez valót. 1 ek olajat tettem hozzá, mert az olaj nem hagyja habosodni a lekvárt. Forrástól 3 percig főztem.

Közben az üvegekbe kis vizet tettem és a mikróban csírátlanítottam.

A forró lekvárt üvegekbe szedtem, és az üvegeket 5 percre fejre állítottam. Ez követően mehetett is a polcra.

viragos bodzas eperlekvar 06

A dzsemfixes lekvárokat nem kell dunsztolni. A fixben lévő tartósító, ami a szorbinsav, a mai tudásunk szerint nem káros a szervezetre, gyomorsav hatására vízre bomlik.

viragos bodzas eperlekvar 07

Bármeddig eláll, én egy lakótelepi tárolóban kamraszekrényekben tartom a lekvárokat, befőtteket, szörpöket és még rengeteg mindent."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR