Brutális hatású a Carolina Reaper, a világ legcsípősebb chilije

Brutális hatású a Carolina Reaper, a világ legcsípősebb chilije

Otthon is nevelhetjük.

Egyre nagyobb rajongótábora van a csípős chilinek, sokan kísérleteznek a különleges paprikafajták termesztésével. A világ legcsípősebb chilipaprikája a Carolina Reaper (eredetileg HP22B) a Capsicum chinense paprika egy termesztett változata. A paprika termése piros, göcsörtös, kis hegyes farokkal (a ’Kaszás’ nevet is a farok formájáról kapta). 2013-ban Guinness-rekorder lett a világ legcsípősebb paprikájaként, a korábbi csúcstartó Trinidad Scorpion Butch T-t megelőzve.

carolina reaper paprika 02

A Carolina Reaper csípősségét a kapszaicin mennyisége adja, ezt az ún. Scoville-skálával mérik. A hivatalos Guinness World Record szerint átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, amelyet a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata állapított meg. A legcsípősebb darab csípőssége 2,2 millió SHU volt.

A rekorder chilit Dél-Karolinában „Smokin” Ed Currie nemesítette Rock Hill-i üvegházában. Az eredeti keresztezett fajták a “Pakistani” Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero voltak.

carolina reaper paprika 03

Maga a növény otthon is termeszthető, ha tudjuk számára a megfelelő körülményeket biztosítani. Az ideális hőmérséklet legalább 18-20 °C, de inkább 24 és 31 °C között van. Emiatt érdemes üvegházban, de mindenképpen beltéren termeszteni.

Fontos, hogy egy kisebb cserépben kezdjük nevelni, majd fokozatosan újra ültessük át a chili palántát egy nagyobb cserépbe. A megbízható helyről rendelt magot kb 0,5 cm mélyen tegyük a földbe. Lényeges, hogy a talajt nedvesen tartsuk, amíg a Carolina Reaper magjai kicsíráznak, ez több, mint 2 hétig is eltarthat. Általánosságban lassabban fejlődik, mint a többi chilifajta.

carolina reaper paprika 04

Érdemes állott vízzel öntözni. Az ablakpárkány jó választás, de a legtöbbször még ez a fény is kevés számára, ezért gondoskodni kell kiegészítő fényforrásról.

Ha beltéren termesztünk Carolina Reaper-t, érdemes beporozni a virágokat finom rázással vagy egy ecset segítségével.

carolina reaper paprika 05

A termés maga piros, kb. ping-pong labda méretű, íze gyümölcsös. Az első harapáskor édes, amely azonnal „olvadt lávába”, „atombombába” csap át.
Nagyon-nagyon óvatosan kezdjünk neki a kóstolásnak, mert a hatás brutális. A port fogpiszkálóval adagoljuk levesbe, pörköltbe, fűszerként.

Forrás: Hogyan termessz Carolina Reaper Chili Paprikát? - Chili-Kert.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR