A narancslekvár nagyon finom fűszeres finomság.a reggeli pirítóshoz, muffinokhoz, desszertekhez, chutney-hoz.
Nem minden narancslekvár édes, léteznek kesernyés variációk is, az ízt alapvetően a narancs fajtája határozza meg. Keserű ízű a narancs akkor is, ha nem pucoljuk teljesen meg és fehér részek, hártyák is bekerülnek a lekvárba. Ez a fehér rész, a mezokarpium azonban értékes anyagokat, pl. C-vitamint és flavonoidokat is tartalmaz, ezért, ha szeretjük a kesernyés ízt, nyugodtan a gyümölcsön hagyhatjuk a feldolgozás során. Az édes lekvárhoz a narancsot hámoznunk és filésítenünk kell. Ha viszont a fehér részeket is feldolgozzuk, kesernyés változatot kapunk. Ha keserűbb lekvárt szeretnénk, a legjobb, ha eleve keserű naranccsal dolgozunk.
Két receptet mutatunk:
1. Édes narancslekvár (fűszerekkel vagy anélkül)
Hozzávalók
- 2 kg édes narancs
- 400 g zselésítőcukor 2:1
- fűszerek ízlés szerint: fahéj, vanília, csillagánizs
Elkészítés
Hámozzuk és pucoljuk meg a narancsokat. Filézzük ki a gyümölcsöt, ügyelve arra, hogy ne maradjanak benne fehér részek. Préseljük át a maradékot úgy, hogy 500 ml narancslevet tudjunk nyerni.
Tegyünk egy lábasba 300 g narancsfilét, levet és cukrot, és dolgozzuk össze a masszát a zselésítőcukron lévő útmutató alapján. Végül töltsük a lekvárt üvegekbe és tegyünk bele fűszereket ízlés szerint.
2. Keserűnarancs lekvár
Hozzávalók
Ehhez a recepthez keserűnarancsot (más néven sevillai narancs) használjunk, amelynek mezokarpiuma vastagabb.
- 1 kg keserűnarancs (bio)
- 1,5 kg cukor (nem zselésítő!)
- 2 l víz
- 1 biocitrom
- egy kis darab gyömbér
- némi só
Elkészítés
Hámozzuk meg a narancsot és negyedeljük. Távolítsuk el a magokat, de ne dobjuk ki, hanem gyűjtsük egy főzőzsákba.
Vágjuk a narancsot nagyon vékony szeletekre, tegyük őket egy lábosba és adjuk hozzá a vizet, a sót, a reszelt citromhéjat és a reszelt gyömbért, majd közepes lángon főzzük 10 percig.
Tegyük bele a zsákocskát a magokkal és ezzel együtt főzzük újabb negyedóráig. Ezt követően vegyük ki a zsákot és csavarjuk ki, a benne található pektin gondoskodik a lekvár megkeményedéséről.
Most adjuk hozzá a cukrot, és a keveréket fedő nélkül, alacsony lángon kb. 3 óráig pároljuk. Időnként keverjük meg és végezzünk zselépróbát. Minél tovább főzzük, annál sűrűbb lesz. Végül töltsük üvegekbe.