Sárga és kerekded.
Olyan, mint az uborka, csak éppen se nem zöld, se nem hosszúkás, viszont sárga és kerek. Bár leginkább a fürtös és a kígyóuborkákat ismerjük, ezeken felül még számos uborkafajta létezik, nem ritkán szokatlan külsővel. A citromuborka, azaz a 'Lemon' fajta például 6-8 cm-es kerek, citromsárga héjú terméséről ismerhető fel.
Az almanagyságú zöldség húsa krémfehér enyhén édes, savanykás mellékízzel. Akárcsak a normál uborkának, a citromuborkának is fogyasztható a héja. Ugyanúgy megehetjük például útközben, mint egy almát-üdítő, frissítő, lédús zöldség.
Március közepétől vethetjük a citromuborkát ablakpárkányon vagy üveg alatt lévő cserépbe. Májustól, az utolsó fagyok után ültethetők ki a fiatal növények. Alternatív megoldásként májusban a magok közvetlenül a szabadba vethetők, napos, lehetőleg szélvédett helyre. A legideálisabb 3-4 magot vetni 2 cm mélyen, 80x30 cm-es távolságra. A csírázási idő kb. 10 nap. A vetést védjük az első héten gyapjútakaróval.
A növekedési szakaszban a növény töve köré szaruforgácsot vagy komposztot dolgozhatunk be. Amennyiben az uborkát egy rácsra futtatjuk fel, akkor a zöldségek nem a földön fognak heverni, és a tartóhoz még oda is kötözhetjük a hajtásokat.
Az uborkát mindig alulról öntözzük, és kerüljük, hogy a leveleken álljon a víz – akkor ugyanis sokkal fogékonyabbak a különféle betegségekre!
A terméseket júliustól szeptemberig szüretelhetjük. Ne hagyjuk, hogy túl nagyra nőjenek az uborkák, a zsengébbek, kisebbek ugyanis könnyebben emészthetők. Lehetőleg a kora reggeli órákban szedjük le őket, ilyenkor kevesebb keserűanyagot tartalmaznak.
A citromuborka egy tápanyagban gazdag közeget tartalmazó vödörben, dézsában is nevelhető az erkélyen. A legjobb hely számára egy széltől védett fal előtt van, rácsos támasztékkal együtt, amire kúszhat. A növekedés alatt kiegészítő trágyával kezeljük a növényt. Ügyeljünk a megfelelő vízellátásra, mivel az uborka sokat "iszik".