Citrom ez vagy inkább uborka? Citromuborka!

Citrom ez vagy inkább uborka? Citromuborka!

Sárga és kerekded.

Olyan, mint az uborka, csak éppen se nem zöld, se nem hosszúkás, viszont sárga és kerek. Bár leginkább a fürtös és a kígyóuborkákat ismerjük, ezeken felül még számos uborkafajta létezik, nem ritkán szokatlan külsővel. A citromuborka, azaz a 'Lemon'  fajta például 6-8 cm-es kerek, citromsárga héjú terméséről ismerhető fel.
Az almanagyságú zöldség húsa krémfehér enyhén édes, savanykás mellékízzel. Akárcsak a normál uborkának, a citromuborkának is fogyasztható a héja. Ugyanúgy megehetjük például útközben, mint egy almát-üdítő, frissítő, lédús zöldség.

citromuborka 02
Yotoen

Március közepétől vethetjük a citromuborkát ablakpárkányon vagy üveg alatt lévő cserépbe. Májustól, az utolsó fagyok után ültethetők ki a fiatal növények. Alternatív megoldásként májusban a magok közvetlenül a szabadba vethetők, napos, lehetőleg szélvédett helyre. A legideálisabb 3-4 magot vetni 2 cm mélyen, 80x30 cm-es távolságra. A csírázási idő kb. 10 nap. A vetést védjük az első héten gyapjútakaróval.

citromuborka 03
F_A

A növekedési szakaszban a növény töve köré szaruforgácsot vagy komposztot dolgozhatunk be. Amennyiben az uborkát egy rácsra futtatjuk fel, akkor a zöldségek nem a földön fognak heverni, és a tartóhoz még oda is kötözhetjük a hajtásokat.

citromuborka 04
F_A

Az uborkát mindig alulról öntözzük, és kerüljük, hogy a leveleken álljon a víz – akkor ugyanis sokkal fogékonyabbak a különféle betegségekre!

A terméseket júliustól szeptemberig szüretelhetjük. Ne hagyjuk, hogy túl nagyra nőjenek az uborkák, a zsengébbek, kisebbek ugyanis könnyebben emészthetők. Lehetőleg a kora reggeli órákban szedjük le őket, ilyenkor kevesebb keserűanyagot tartalmaznak.

citromuborka 05
Foodista

A citromuborka egy tápanyagban gazdag közeget tartalmazó vödörben, dézsában is nevelhető az erkélyen. A legjobb hely számára egy széltől védett fal előtt van, rácsos támasztékkal együtt, amire kúszhat. A növekedés alatt kiegészítő trágyával kezeljük a növényt. Ügyeljünk a megfelelő vízellátásra, mivel az uborka sokat "iszik".

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?