Csak májusban tér magához a hatalmas virágú mocsári hibiszkusz

Csak májusban tér magához a hatalmas virágú mocsári hibiszkusz

A kert ékköve.

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus x moscheutos)  Észak-Amerika mocsaras vidékéről származó, a mályvafélék közé tartozó, óriási virágai miatt kedvelt dísznövény.

A virágok akár 20 cm-es átmérőjűek is lehetnek, júliustól októberig nyílnak bordó, piros, rózsaszín vagy fehér színben (a nemesítőknek hála, most már egyéb színkombinációk is léteznek). A virágok egyébként ehetőek, vagy akár teát is készíthetünk belőlük. Rövidéletűek, de folyamatosan hozza őket a növény. Az elhervadt virágokat csípjük le, hogy a mocsári hibiszkusz az újakra tudja fordítani energiáját.

Bokrosan növő, fásodó szárú évelő, akár az 1-1,5 méteres magasságot is elérheti. A növény napos helyet, tápanyagban gazdag, agyagos-humuszos talajt igényel. Nagy területet kíván, növényenként 1 m2-t. Fényigényes, ezért a cserepes hibiszkuszt is tegyük ki a napra, de vigyázzunk, hogy a levelei ne égjenek meg.

A mocsári hibiszkusz nyáron inkább a nedves, télen pedig inkább a száraz környezetet kedveli. Ezért a hideg időben alig kell öntözni, nyáron viszont bőséges vízellátást igényel. Tavasszal érdemes hosszú hatású műtrágyát, tápoldatot adni neki.

Gondozása nem olyan egyszerű, leginkább a megfelelő hely megtalálása jelenthet problémát. Vízigényes, de a pangó vizet nem tűri, érdemes például kerti tó mellé ültetni.

hatalmas viragu mocsari hibiszkusz 02

Az elvirágzás után, november és március között kell visszavágnunk a növényt, nem sokkal a talaj szintje felett. A mocsári hibiszkusz telelhet a szabadban akár az ágyásban, akár egy cserépben. Rendkívül szívós évelő, még a -34 °C-ot is elviseli. Mégis érdemes a tövet takarni, főként a fiatalabb növényeknél.

hatalmas viragu mocsari hibiszkusz 03

Nevelhetjük cserépben, de akkor ügyelni kell az átültetésre, ha kinövi a tartóját, mindig csak egy mérettel nagyobb cserépbe kerüljön.

Tavasszal sokan megijednek, amikor azt látják, hogy a mocsári hibiszkusz még "alszik". Nem kell aggódni, ez a növény csak májusban "ébred fel". Onnantól viszont gyors növekedésű, hosszú életű, akár 10 évig is élhet.

hatalmas viragu mocsari hibiszkusz 04

Szaporíthatjuk magvetéssel (akár fogott magról is), de legyünk türelmesek, az első évben még gyengén bokrosodik csak. A kis palántákat májusban ültessük ki. Tőosztással jóval egyszerűbb több növényhez jutni.

hatalmas viragu mocsari hibiszkusz 05

A mocsári hibiszkusz a kert ékköve, amikor virágzik, nem tud más virágos növény érvényesülni mellette, ezért érdemes például kora tavaszi hagymásokkal társítani, amelyek már előbb szirmot bontanak. Ugyancsak jól kiegészíti a macskamenta, a ligeti zsálya vagy a kutyatejfélék.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?