Miért ne várhatnánk a karácsonyt természetes, ehető díszekkel?
Ha idén szeretnénk saját kezűleg készített ajándékkal meglepni szeretteinket vagy feldíszíteni az otthonunk, készítsünk füzért különböző aszalványokból. Olyan meglepetés lesz, amely manapság ritkaságszámba megy, de a régi korok gyermekei minden bizonnyal gyakran kapták ajándékul. Higgyük el, üdítő kontrasztot fog alkotni a rengeteg modern kütyü mellett a karácsonyfa alatt.
Képzeljük csak el egy szárított almás-körtés-narancsos girland vagy koszorú mesebeli illatát! Arra csábít bennünket, hogy le-lecsenjünk róla egy-egy darabkát!
De lássuk, mi szükséges a gyümölcsös girland elkészítéséhez!
- néhány alma, körte és narancs
- pár szem dió
- kárpitos tű vagy nagy varrótű
- vékony spárga
- fém sütőrács és sütőlap
1. lépés
A girland tervezett hosszúságától függően válogassunk össze néhány szép, egészséges almát (piros és zöld héjú is lehet köztük), körtét, valamint narancsot.
2. lépés
Vágjuk fel a gyümölcsöket 5-6 mm-es szeletekre. Ha elég éles késsel dolgozunk, szép, egyenletes szeleteket tudunk készíteni. Természetesen az ujjaink épségére is vigyázzunk!
3. lépés
Rendezzük el a gyümölcsszeleteket egy sütőlapra helyezett sütőrácson úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
4. lépés
Tegyük a sütőlapot a sütőbe és szárítsuk a gyümölcsöket alacsony fokozaton (55-65 °C-on) 5-6 órán keresztül. Vitathatatlanul ez a gyümölcsszárítás lehető leggyorsabb és legkényelmesebb módja, amelyre csupán egyetlen délutánt kell rááldoznunk. (Természetesen akinek van otthon gyümölcsaszaló, ételszárító készüléke, abban is megaszalhatja a gyümölcsöt, nyáron pedig a szabad levegőn való gyümölcsaszalást is érdemes kipróbálni.)
5. lépés
Ellenőrizzük néhányszor a sütőben száradó gyümölcsöket, és amikor már láthatóan megszáradtak, vegyük ki a sütőből.
6. lépés
Dugjuk át a spárga végét a tű fokán és sorban fűzzük fel a szárított gyümölcsszeleteket. A gyümölcskarikákat a szélüktől pár mm-re döfjük át.
7. lépés
A girlandot tetszés szerint tovább színesíthetjük dióval, fahéjrudacskákkal, babérlevéllel, csillagánizzsal.
8. lépés
A girlandot csomagoljuk celofán dísztasakba vagy függesszük fel egy jól látható helyre, ahol az egész család és a hozzánk érkező vendégek is megcsodálhatják.