Így termesztek karácsonyi ajándékot a kertben

Így termesztek karácsonyi ajándékot a kertben

Csokorba gyűjtöttük a legjobb saját készítésű / termesztésű ajándék-ötleteket, amelyekkel egy kertész kedveskedhet a barátainak és családjának.

Egyedi ajándékok a kertből, azaz termesszünk a kertben karácsonyi ajándéknak valót! Minden bizonnyal vannak hobbikertészek, akik nem szeretnek vásárolni. Legalábbis nem kérnek az ünnepek előtti tolakodásból és lökdösődésből, vagy a szabad parkoló utáni vadászatból.

Már maga a gondolat, hogy pár nap alatt kell megvennünk az összes ajándékot, nem túl vonzó. Hétköznap munka után éppen olyan fárasztó, mintha a pihenésre szánt hétvégénket kellene rááldoznunk. Ez pedig jócskán ront a karácsonyváró hangulatunkon is.

Úgyhogy készítsünk tervet, hogy az idén mindent másképp fogunk csinálni: a kertben termett finomságokat fogjuk ajándékba adni!

Sütőtökchips

Ajándékok a kertből

Ha valami igazán különleges dologgal szeretnénk meglepni a szeretteinket, barátainkat, nos, a kertnél messzebb nem is kell mennünk. Minden szegletében mintha egy-egy apró ajándék rejtőzne, csak össze kell gyűjtenünk, le kell szüretelnünk. Válasszunk hát egy szép díszdobozt, ajándéktasakot vagy kosarat és töltsük meg a megajándékozni kívánt ízlése szerint: pl. ha az illető szeret olvasni, a kedvenc szerzője által írt könyv mellé tegyünk egy mutatós pocakos bögrét, a belsejét pedig töltsük meg egy kis zacskó saját készítésű szárított zöldségkeverékkel, egy-két tasak szárított, illatos gyógy- vagy fűszernövénnyel. Kiegészíthetjük a kollekciót egy gyümölcsillatú aromagyertyával, saját készítésű teakeverékkel, vagy egy helyes kis cserép citromfűvel vagy más friss, aromás fűszernövénnyel, amely a kertünkben nőtt.

Az összeállítást megkoronázhatjuk egy zacskó vékonyra szeletelt, szárított okrával. Rendkívül finom, egészséges, amelyet a megajándékozott akár az esti tévézés közben is elropogtathat.

A kész ajándék tehát abszolút személyre szabott, ráadásul a zsebünkbe se kell mélyen benyúlnunk, hogy örömet szerezzünk a gondosan összeválogatott meglepetéssel.

karacsonyi ajandek 04

Karácsonyi ajándékötletek a kertből

A kert gyümölcseiből, zöldségeiből igen könnyen karácsonyi ajándék válhat. Ha van veteményesünk, máris megkezdhetjük a saját, egyedi receptünk alapján készülő spagettiszószunk, mártásunk, savanyúságunk vagy éppen fűszerkeverékünk megalkotását. Minden zöldség, illetve gyógy- és fűszernövény megszárítható. Miért is ne készítsünk akkor szárított paradicsomot, paprikát, tököt vagy hagymát? Kövessük a szárító vagy aszaló berendezésünkhöz mellékelt útmutatót, aprítsuk fel a fűszernövényeket vagy vágjuk vékony szeletekre a gyümölcsöket, pár óra alatt szárítsuk meg, majd tegyük zárható tasakba.

Nincs szakács, aki ne rajongana a friss fűszernövényekért. Ezért már jóval az ünnepek előtt ültessük el a magokat kis cserepekbe és állítsuk a növények fejlődését elősegítő világos helyre. A metélőhagyma, a petrezselyem, a rozmaring, a menta mind igen közkedveltek.

Ha tehát a saját kertünk terméseit is belecsempésszük az ajándékkosarakba, garantált a siker: adni és kapni belőlük ugyanolyan jó érzés. Ha olyasvalakit ajándékozunk meg, aki szintén szeret kertészkedni, válogassunk neki össze különböző virág- és zöldségmagokat, virághagymákat, egy formás kerti szerszámot, mintás kerti kesztyűt vagy egy egyedi kerti díszt, dekorációt. A következő évi bő gyümölcstermést biztosítandó, kiegészítésként ajándékozhatunk gyümölcsfametszést tanító online tanfolyamot (videó és írott útmutató).

karacsonyi ajandek 05

Azok, akik jártasak a különböző lekvárok, dzsemek, zselék és befőttek elkészítésében, receptek százai között válogathatnak. Van közöttük számos, amely könnyen, rövid idő alatt elkészíthető, és sokkal ötletesebb, mint a szokásos nyakkendő vagy pulóver. Ezekhez a finomságokhoz persze szép, dekoratív üvegek dukálnak.

karacsonyi ajandek 03

Íme néhány ötlet:

- Citromfűlikőr
- Sütőtöklekvár
- Mogyoróvaj
- Narancsos céklalekvár
Sárgarépalekvár
- Bazsalikomos paradicsomlekvár
- Mézeskalácsos sütőtöklekvár
- Fehér csokis sütőtökkrém

A legjobb az egészben, hogy a kertből nyert ajándékokat már hetekkel az ünnepek előtt összeállíthatjuk és becsomagolhatjuk, elkerülve ezzel sok idegeskedést, kapkodást és persze a tömeget. Saját készítésű ajándékaink listája évről évre változhat és bővülhet, attól függően, milyen új ötletekkel, receptekkel és alapanyagokkal gazdagodunk az év során.

Reméljük, sikerült mindenkit valami új, szokatlan dolog kipróbálására inspirálnunk. Kertészkedés közben előállítani az ajándékokat sokkal könnyebb és szórakoztatóbb, mint az ünnepek előtti bevásárlási rohamban kiötleni, kinek mivel is kedveskedjünk. Nem igaz?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR