Egy cserépnyi őszi vidámság: a fajdbogyó

Egy cserépnyi őszi vidámság: a fajdbogyó

Piros gyöngyök.

Az őszi kertben egyre kevesebb virág díszít, előtérbe kerülnek a színes levelekkel, termésekkel díszítő növények. A fajdbogyó élénkpiros bogyói mutatós színfoltot alkotnak, érdemes néhány cseréppel beszereznünk a növényből. Az örökzöld bokrocska később a téli, ünnepi dekorációba is jól illik majd.

Az északi féltekéről származó növény a mi kertünkben is könnyen nevelhető. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy napos-félárnyékos helyre tegyük és lehetőleg mészmentes vízzel öntözzük. A lehullott csapadékvíz ideális.

A gyors növekedést elősegíti, ha a közeg tőzegtartalmú, mert így levegős, savanyú és jól megtartja a nedvességet is. A fajdbogyónak nagyon finom gyökérzete van, amely a nehéz, kötött talajban nem tud növekedni. A lakásba is behozhatjuk “vendégként”, például az ünnepek idejére, de a friss levegőt kedvelő növénynek legkésőbb 8 hét múlva újra a teraszon, a kertben a helye.

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)  a hangafélék közé tartozik, robusztus talajtakaróként is ismert. Jól elnyomja a gazokat, ezért a közelében nem szükséges gyomlálni.

Bevezető kép: wikipedia.org

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?