Egy elfeledett gyógynövény a járda széléről: a réti lórom

Egy elfeledett gyógynövény a járda széléről: a réti lórom

Minden része hasznosítható.

A réti lórom (Rumex obtusifolius)  évelő növény, 50-130 cm magasra is megnőhet. Bizonyára sokaknak ismerős, mert számos élőhelyen képes megtelepedni: találkozhatunk vele az útszélen, partok mentén, szántóföldön, mezőn, szeméttelepen is. Nagy levelei oválisak, a tövüknél szív alakúak, végük hegyesen lekerekített. Az egyes levelek szára, főleg a fiataloké vörös, a levelek széle enyhén hullámos. Apró, jelentéktelen, zöldes virágait júniustól szeptemberig hozza, a virágok idősebb korban vörösesre színeződnek. A magok vörösesbarnák.

reti lorom 02

A lórom Európában őshonos, azonban betelepítették Észak-Amerikába, Ausztráliába, Új-Zélandra is, a legkülönfélébb éghajlati övekben megtalálható. Egyes területeken invazív fajként tartják számon (főként Észak-Amerikában), mivel a magokkal gyorsan terjed, könnyen adaptálódik és szaporodik, agresszív gyökerei vannak és az időjárási szélsőségeket is elviseli.

reti lorom 03

Mindeközben a lórom gyógy- és élelmiszernövény! Leveleit salátaként fogyaszthatjuk nyersen, de spenótszerűen is elkészíthetjük, vagy zöldséglevesbe is kerülhet. Nagy mennyiség fogyasztása veszélyes lehet, mert a levelek oxálsavat tartalmaznak. Romániában néha alternatívaként használják a leveleket egy töltött káposztaszerű ételhez. A gyökerekből készült teáját kelések kúrálására itták. A szárított magvakat fűszerként hasznosíthatjuk. Az Egyesült Királyságban a lórom gyakran a csalán mellett nő az útszélen, és az utóbbi csípése miatti viszketést a lórom leveléből kinyert növényi nedv bőrre dörzsölésével próbálják enyhíteni.

reti lorom 04

Gyógyhatásáért a gyökeret érdemes szedni. A népi gyógyászatban a belőle készült főzetet hasmenés ellen isszák (nagyobb dózisban pedig épp hashajtó). Ugyanez a főzet vízhajtó tulajdonságú, természetes orvosság a húgyhólyag gyulladása és húgyúti kövek, valamint köszvény esetén. A gyökérben antibakteriális hatású anyagokat is találunk.

reti lorom 05

A növény levelében található glikozidok növelik az epe termelődését, amely segíti a leromlott emésztést. A fiatal növény levelének tápanyagtartalma (vas, magnézium) is magas. Szintén a leveléből készíthetünk borogatást, aminek nyugtató hatása van, és a népi gyógyászatban mint természetes gyógymódot alkalmazzák kelések és égési sérülések kezelésére, valamint egyéb bőrproblémák esetén, mint ekcéma, pikkelysömör, csalánkiütés, tályogok, viszketés, csípések és gyulladások.

reti lorom 06

Forrás: wempla.com

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?