Egy feledésbe merült zöldség: a mogyorós haramag

Egy feledésbe merült zöldség: a mogyorós haramag

Nyár végén szüretelhetünk.

Ki hallott már olyan gyökérzöldségről, amelynek az íze a gesztenyére emlékeztet? A vízi mogyoró pontosan ilyen. Már augusztustól szüretelhetjük az ízletes terményt a kertünkben.

A kertben különösen könnyen termeszthető a vízi mogyoró (Oenanthe pimpinelloides), amit vízi petrezselyem vagy mogyorós haramag néven is emlegetnek. A finom gumók nagyjából retek- vagy mogyoróméretűek, ízük édes és diós, mogyoró és gesztenye keverékéhez hasonlít.

mogyoros haramag zoldseg 02

A kor előrehaladtával az évelő növények egyre több gyökérgumót fejlesztenek. A fehér ernyősvirágzatok 50-100 cm magasra nőnek, általában júniustól nyílnak, a nyár folyamán táplálékot nyújtanak a beporzóknak, majd a petrezselyeméhez hasonlatos magokat hoznak. A petrezselyemszerű levelek is ehetőek, ugyanúgy felhasználhatók, mint a kedvelt zöldfűszer.

mogyoros haramag zoldseg 03

A mogyorós haramag a friss, nedves, de jó vízelvezető képességű talajt kedveli. Jól érzi magát napos vagy félárnyékos helyen, normál kerti talajban, de a szárazsággal is megküzd. A magokat március-áprilistól szobahőmérsékleten előnevelhetjük, a magvetést 2-3 mm vastagon takarjuk földdel, kb. 3 hét alatt csíráznak. Júniustól a szabadba is vethetjük őket cserépbe. Augusztus végétől a növénykéket kiültethetjük a kertbe a végleges helyükre.

Az első szüretet a 2. évben, kb. 16 hónappal a vetés után várhatjuk. Augusztus-szeptemberben az 1-3 cm-es gumókat kiáshatjuk, a kisebb gumókat hozó növénykéket pedig elültethetjük újra a következő évre. A leszüretelt termény a csicsókához hasonlatosan készíthető el a konyhában, például párolva vagy sütőben sütve.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR