Vessünk kínai articsókát, amit télen frissen szedhetünk

Vessünk kínai articsókát, amit télen frissen szedhetünk

Gumók a föld alatt.

A kínai articsóka (Stachys affinis, Syn.: Stachys sieboldii)  igazi zöldségkülönlegességnek tűnik, de valójában nem túl nehéz felénk sem termeszteni. Ez az ízletes téli zöldség októbertől januárig frissen szedhető a kertből.

A porcelánszerű, világos héjjal rendelkező gumók íze kicsit olyan, mintha az articsóka, a karfiol és a feketegyökér keveréke lenne. A gyöngysorszerű, dudoros gumókkal rendelkező zöldséget leginkább a csicsókához hasonlatosan kell termeszteni.

A csalánszerű levelekkel rendelkező, lágyszárú növény 30-40 cm magasra nő. A talajban fejlődnek az akár 8 cm hosszú, 2 cm széles gumók. Tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves földbe, napos-félárnyékos helyre ültessük. A krumplihoz hasonlóan márciusban ültethetjük fészkekbe (2-3 gumó/fészek), amelyek egymástól 50 cm-re helyezkednek el. A gumók a talajban 10 cm mélyre kerüljenek.

Késő nyáron kezdenek növekedni a gumók, amikor a hőmérséklet ismét csökkenni kezd. Töltögessük földdel augusztustól a töveket, hogy elősegíttsük a gumóképződést. A betakarítás október végén kezdődik, amikor a lombozat hervadni kezd és egészen január végéig szedhetjük a zöldséget. A kinn maradt növényeket fedjük az első fagyok előtt mulccsal, szalmával vagy avarral. Annak érdekében, hogy a következő évben is bőséges termést kapjunk, hagyjuk néhány articsókát a földben. 2-3 évente kell az ágyást cserélni.

A gumók nyersen is ehetők, felszeletelve salátákba tehetjük őket. A mogyorós aroma jól érvényesül vajban sütve, párolva. A sárgákhoz vagy a karfiolhoz hasonlóan készíthetjük el őket.

Nem szükséges hámozni, viszont érdemes minél előbb felhasználni őket, hogy a vékony héj ne száradjon ki. Magas páratartalom mellett max. 2 °C-on tárolhatjuk, így nem hajtanak ki és nem kapnak kellemetlen ízt se a gumók.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR