Könnyű ebéd.
A nyár kedvelt zöldségei a paradicsom és a padlizsán, érdemes belőlük ilyenkor minél többet fogyasztani. A szicíliai caponata izgalmas receptje finom előételként, könnyű ebédként vagy grillhúsok mellett is megállja a helyét!
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 2 kisebb hagyma
- 1 cukkini
- ½ padlizsán
- 100 g szárzeller
- ½ teáskanál szárított oregánó
- só, bors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál porcukor
- 20 g fenyőmag
- 3 evőkanál passzírozott paradicsom
- 4 evőkanál vörösborecet
- 15 g kapribogyó
- 2 ágacska bazsalikom
Elkészítés
1. A hagymát vágjuk nagyobb darabokra. Hámozzuk és tisztítsuk a cukkinit, a padlizsánt és a szárzellert, majd vágjuk őket kb. 2 cm-es darabokra. A zöldségeket tegyük egy mély tepsibe az oregánóval, sóval és 2 evőkanál olívaolajjal és keverjük jól össze. Rögtön szórjuk meg porcukorral. Előmelegített légkeveréses sütőben 220 °C-on kb. 25 percig süssük, 15 perc elteltével keverjük át.
2. A fenyőmagokat zsiradék nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. A paradicsompürét az ecettel keverjük el egy nagyobb tálban, sóval, borssal ízesítsük, majd a maradék olívaolajat és a kapribogyót keverjük hozzá.
3. A zöldségeket a sütőből kivéve vegyítsük el ezzel a paradicsomos páccal, majd hagyjuk legalább egy órán át összeérni az ízeket.
4. A bazsalikomlevélkéket szedegessük le, aprítsuk fel és szórjuk a caponata tetejére a fenyőmaggal együtt. Illik hozzá a grillezett polenta vagy a pirított fokhagymás kenyér.
Bevezető kép: Hungry Dudes