Fás kövirózsa: hasznos tudnivalók a gondozásához

Fás kövirózsa: hasznos tudnivalók a gondozásához

150 dísznövényként termesztett fajtája létezik, így bizonyára mindenki megtalálja köztük az ízlésének leginkább megfelelőt.

A pozsgás növényekbe gyerekjáték beleszeretni. Ez valószínűleg azzal magyarázható, nem nehéz a gondozásuk, a legtöbbjük elfér egy napos ablakpárkányon, és hosszú évek alatt sem növik ki a lakást. Mindez tökéletessé teszi őket ahhoz, hogy a jól megvilágított belső terek ideális szobanövényei legyenek, amelyeket ráadásul a meleg nyári hónapokban a szabadban is gond nélkül vakációztathatunk. A fás kövirózsa (Echeveria)  is közéjük tartozik. Előnyös tulajdonságai közé sorolhatjuk, hogy a nem túl hosszú ideig tartó elhanyagoltságot, mellőzést, a vízhiányt és a kevés tápanyagot is elnézően viseli.

A gondozását tekintve pedig egyszerűen nem tudunk hibázni: cserepes növényként ugyanúgy él és virul, mint a nyári virágágyásba kiültetve. A fás kövirózsának számos – színben, alakban és méretben eltérő – fajtája ismert, amelyek éppúgy sokszínűvé, változatossá teszik a beltéri növénysarkot, mint a sziklakertet vagy a többféle növénnyel vegyesen beültetett virágágyást.

fas kovirozsa gondozasa 02

Tudjunk meg többet a fás kövirózsáról

A fás kövirózsa ún. levélszukkulens pozsgás növény, amelynek levelei levélrózsát vagy tőlevélrózsát alkotnak. A levelek húsosak, viaszosak (erősebb nyomásra az ujjunk lenyomata megmarad rajtuk). A levelek gyakran a zöldtől eltérő színűek. A lassan növő pozsgások közé tartozik, magassága, illetve szélessége általában nem haladja meg a 30 cm-t.

A fás kövirózsa őshazája Texas államtól Közép-Amerikáig terjed. Kedveli a sivatagi körülményeket, de a csapadékos időszakokat is tolerálja, feltéve, hogy a talaja kellőképpen ki tud száradni a következő vízadag előtt. A fás kövirózsa számára az ideális ültetőedény egy mázatlan agyagcserép, ami lehetővé teszi a felesleges víz elpárolgását. Egyéb iránt a növény napos fekvést és jó vízelvezető képességű talajt kíván.

A fás kövirózsa szaporítása

A fás kövirózsa gyakran fejleszt utódokat, sarjakat, amelyek a levélrózsája mellett hajtanak ki. Ezeket könnyen leválaszthatjuk az anyanövényről és elültethetjük. A külön cserépben történő elültetéshez használjunk kaktuszoknak való földkeveréket, de saját magunk is előállíthatjuk az egy rész homokból, egy rész földből, illetve egy rész komposztból álló keveréket.

Új növényeket előállíthatunk továbbá levéldugványról is. Egész egyszerűen fektessünk le egy levelet a talaj felszínére. Néhány hét alatt kigyökerezik, majd a kigyökerezett levél körül kis idő elteltével kifejlődik egy kis levélrozetta. A levéldugványnak használt levél ezt követően fokozatosan elszárad, végül teljesen kiszikkadva magától lepottyan a levélrózsáról.

fas kovirozsa gondozasa 03

Gondozási útmutató a fás kövirózsához

Mondhatni a fás kövirózsa gondozásának legfontosabb része a helyes öntözés. A legnagyobb probléma ugyanis általában a túlöntözés. Éppen ezért a forró, száraz hónapokban is csak mérsékelten öntözzük a kertbe kiültetett fás kövirózsát, a következő öntözéssel pedig várjunk addig, amíg a növény földje teljesen kiszárad. Cserepes növény esetén az a legfontosabb, hogy öntözés után ne hagyjuk a felesleges öntözővizet a cserépalátétben állni. A pangó víz könnyen gyökérrothadást idézhet elő, s ha jót szeretnénk a növénynek, ezt mindenképpen próbáljuk megelőzni.

Ami a fás kövirózsával kapcsolatban még aggodalomra adhat okot, az a gyapjastetvek támadása. Szívogató életmódjuk nagyban meggyöngítheti és kiszolgáltatottá teheti a növényt.

Kerti üdültetése idején a fás kövirózsát napos helyre ültessük el, a töve köré terítsünk le talajtakarónak zúzott követ vagy homokot, egyrészt a gyomosodás megakadályozására, másrészt a nedvesség megőrzése céljából.

A kertbe kiültetett vagy cserepestől a szabadba kihelyezett fás kövirózsát még az első fagyok előtt költöztessük vissza védett helyre, a lakásba. A növény visszametszésére nincs szükség, de természetesen szükség szerint lecsipkedhetjük róla a sérült vagy rosszul fejlődött részeket.

A fás kövirózsa növénytársak körében

A fás kövirózsa szépsége kiválóan érvényesül, ha társítjuk a tőle eltérő megjelenésű, egyéb pozsgásokkal. A kívánt kontraszthatást a fajtában, színben, méretben különböző pozsgások összeválogatásával érhetjük el. A nagyobb méretű példányokat helyezzük el a kompozíció közepén, ezek köré rendezzük el körben a kisebb pozsgásokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR