Illatos tányérok.
A bodzavirágoknak rövid a szezonjuk: sietnünk kell, ha kinyíltak a tányérok, mert csak pár hétig tudunk szörpöt, palacsintát készíteni. Általában, az időjárástól függően május közepe és június vége között kereshetjük a fehér virágzatokat forgalomtól mentes, kemikáliákkal nem kezelt területen. Lehetőleg száraz időben szedjük a virágokat, és olyan tányérokat keressünk, amelyekben épp csak kinyíltak a virágok, fehérek, nem barnulnak.
Érdemes a finom, illatos virágokat megkóstolni több italban, ételben is!
Hozzávalók a bodzavirág-palacsintához (4 adaghoz)
• 200 g liszt
• 1 csapott evőkanál cukor
• 1 csipet só
• 1 evőkanál olaj
• 200 ml tej
• 2 tojás
• 8 bodzavirágzat, szárral együtt
• 500 g zsír (olaj vagy olvasztott vaj)
• 2 evőkanál porcukor
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
1. Rázzuk le a virágokat, hogy megszabaduljunk az esetleges bogaraktól. Ne mossuk meg, mert akkor elveszíti az aromáját!
2. Keverjük össze a lisztet, cukrot, olajat, tejet és a tojásokat folyékony tésztává. A virágzatot a szárnál fogva mártsuk be a tésztába.
3. Forrósítsuk meg az olajat vagy a vajat egy lapos serpenyőben. Süssük aranybarnára a bundás bodzavirágot, majd csöpögtessük le róla az olajat.
4. Keverjük össze a porcukrot a fahéjjal, szórjuk meg a virágokat és tálaljuk forrón.
Tipp: A tésztához szükséges tej egy részét sörrel is helyettesíthetjük.