Éretlenül lepotyog az alma a fáról! Mi lehet a baj?

Éretlenül lepotyog az alma a fáról! Mi lehet a baj?

Hull az alma a fáról? Pánikra – nagy eséllyel – semmi ok!

Számos különböző oka lehet annak, ha az almák idő előtt elkezdenek hullani a fáról. Ezen okok egy része miatt ráadásul nem is feltétlenül kell aggódnunk. Az első lépés annak kiderítése, meghatározása, hogy miért is potyog le az éretlen termés. Ezután következhet annak felmérése, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra, hogy a problémának vélt jelenséget orvosoljuk. Az alábbiakból minden fontos részlet kiderül!

eretlen alma lepotyog 02

Mitől hull le az alma?

Kezdjük a legegyszerűbb és leggyakoribb okokkal, amelyek miatt az alma idő előtt búcsút inthet a fának. Sok esetben a korai almapotyogás egész egyszerűen nem más, mint természetes gyümölcsritkulás. A fa ily módon szabadul meg a termés feleslegesnek ítélt részétől. Ez nem szükségszerűen negatív jelenség. Oly annyira nem, hogy mi magunk is besegíthetünk az almafának ebben a folyamatban: célszerű az érőfélben lévő almatermést – a virágzást követően hat héttel – annyira megritkítanunk, hogy egymástól 10-15 cm-re csupán egy-egy termés helyezkedjen el az ágakon. A termésritkítás igen hasznos: egyrészt megelőzhetjük, hogy a túl nagy súly alatt meghajoljanak, letörjenek az ágak, másrészt lehetővé tesszük a fának, hogy csak a legszebb, legnagyobb, legegészségesebb terméseket érlelje be.

A termés mennyiségének természetes csökkenése rendszerint május végén, júniusban következik be, és július elején (kb. 8 héttel a virágzást követően) éri el a csúcspontját. Az almán kívül többek között a körténél is megfigyelhető ugyanez a jelenség. Ha az időjárás hűvös és csapadékos, a júniusi gyümölcshullás felerősödhet és a szokásosnál is tovább tarthat. Emiatt nem érdemes azonban aggódnunk, mivel már akkor is bő termésre számíthatunk, ha minden 20 virágból csupán egynél történik meg a terméskötődés. Nem kell tehát amiatt nyugtalankodunk, hogy elveszítjük a termést egy részét. A természet így csökkenti a rivalizálást, hogy elegendő erőforrás álljon a növény rendelkezésére ahhoz, hogy a termést gond nélkül be tudja érlelni.

Ha a júniusi gyümölcshullás aggasztóan nagy mértékű, a jövőre nézve annyit mindenképpen érdemes megtennünk, hogy a fa szakszerű megmetszésével több fényt engedünk be a korona belsejébe. Emellett a nitrogénhiány is hibás lehet, ezért ajánlatos komplex műtrágyát kijuttatnunk. Ezzel azonban bánjunk csínján, nehogy aztán a túlzásba vitt trágyázás (túl sok nitrogén) váltson ki gyümölcshullást.

A vízhiány szintén előidézheti az almák idő előtti lehullását. Ezért mindenképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a rendszeres öntözésre, továbbá terítsünk szét talajtakaró mulcsot az almafa töve köré, hogy elősegítsük a nedvesség megtartását, valamint szabályozzuk a talaj hőmérsékletét.

eretlen alma lepotyog 03

Az almahullás egyéb lehetséges okai

A gyümölcshullás egyéb lehetséges okai már nem ennyire szívderítőek. Kártevők, illetve betegségek szintén kiválthatnak gyümölcshullást. Emiatt fontos például a megelőző permetezés. Permetezéskor ügyeljünk arra, hogy mindenben a gyártó által a szer csomagolásán feltüntetett utasítások szerint járjunk el, és ne permetezzünk például a beporzás idején, hacsak nem szeretnénk kiirtani a méheket és más beporzó rovarokat. Egy bizonyos: nélkülük termésre sem számíthatunk!

A beporzók rovarokról szólva, az almafa gyümölcshullását okozhatja az is, ha a virágzás ideje alatt nem megfelelő volt a beporzás. Éppen ezért próbáljuk meg a beporzó rovarokat az almafa 15 méteres körzetén belülre csalogatni. Segítsük elő a méhek és más hasznos rovarok tevékenységét úgy, hogy az almafa közelébe társnövénynek a beporzó rovarok számára vonzó virágos növényeket ültetünk. Az is nagyon fontos, hogy kerüljük a rovarölő szerek használatát az almafa virágzása idején.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?